Съветите на нашия опитен читател Атанас Геотенов са помогнали на мнозина

Как трябва да се пристъпи към присаждането, за да имат хоби резултатите успешен край - това обяснява нашият редовен читател, който е и майстор в присаждането и е помагал на много други наши приятели на вестника Атанас Геотенов от град Септември.

През март или април присаждането трябва да се направи, след като е преминало буйното сокдвижение.

За нашата страна това означава като срок около 15-20 март и 5-15 април.

Това присаждане се нарича "зимно" или присаждане на калем.

Как става

Взима се пръчка от избрания от вас сорт - да има диаметър 8-10 мм, след втора-трета пъпка. Отрязва се калем с 2 пъпки.

Подостря се като клин, без да се премахва кората. Добре е рязането на подложката да стане на 2-3 см над "чепара".

Реже се с остър нож или по-добре трион във формата на обърната буква T.

Кората се изрязва отвън навътре, както и дървесината.

Разцепва се с остър нож - около 2-3 см.

След това внимателно с чукче и отвертка например трябва да се отвори разцепът на подложката и да се поставят внимателно калемите.

Важен съвет

Кората на подложката и на калема трябва да съвпадат по размер.

След това за мен е най-лесно с моделин (вид пластелин от книжарницата) да замажа раната отстрани и отгоре, за да не влиза никакво чуждо тяло - например вода и трици, казва майсторът.

После се увива внимателно с изолирбанд, за да се пристегне леко мястото над раната.

Слага се кофичка от кисело мляко на подложката, в която има трици - така че калемите да останат в триците.

Полива се с вода и се чака през май да покарат филизи.

ВАЖНИ СЪВЕТИ

Триците, за които читателят обяснява, че се използват при този вид присаждане, трябва редовно да се поливат, за да стоят влажни, особено, ако годината е сушава.

По този начин се присаждат и измръзнали в някаква степен през зимата лози.

Следете след това дали от спящите пъпки покарват нови филизи - и те могат да се присадят на зелено, което обаче става чак от 10 до 30 май, когато филизът добие нужната дебелина.

Някои стопани използват ножица за ашладисване, защото е много удобна
Някои стопани използват ножица за ашладисване, защото е много удобна