Ако някой пчелар иска да хване ранните паши, то трябва да започне интензивтото подхранване с храна, съдържаща заместител на цветният прашец около 6 седмици (40-45 дни) преди началото на пашата, е съветът на пчелар на pchelari.com/forum.  Тогава семействата ще са добре развити. Това, което не бива да се забравя, е в хранилките да се налее вода, за да си имат и да не им се налага да излитат за вода.

Пчелар във форума споделя, че идеята му за ранно подхранване е продиктувана от желанието максимално рано пчелите да започнат да отглеждат  пило, защото и двете му паши са рано на пролет. А миналата година ги пропуска и двете заради слаби семейства, които се развиват чак за слънчогледа.

А относно храната пчеларят смята, че пчелите сами ще си преценят колко пило да се заложи. А с по-ранното стесняване (понеже половината му семейства са по-слабички) цели по-малкото разход на храна от страна на пчелите. Защото  по-лесно ще отоплят стесненото гнездо и следователно и за пилото ще е по добре. До момента, в който започне да храни с течна храна, над пчелите винаги има пакет с храна. Пчеларят споделя, че дори и през март питките с прашец ще са по-добре за бързото развитие на семействата, отколкото захарния сироп 1:1. Защото пчелите ще използват храната директно, а не се нуждае от никаква преработка.