В различните райони на Родопите ще ви предложат различни разновидности на това типично местно ястие и навсякъде ще твърдят, че това е автентичният пататник. Може да е и печен и пържен, с кори и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук... но все е хубав! Името му говори само за него, идва от "патато" - картофи. Някой може и да не знае, че в Родопите и по други места в България на картофа казват "патат", но за англоговорящите това едва ли би било проблем. Те биха превели чудната родопска гозба като... картофник.
Пататник с кори
По принцип той се приготвя в тава, върху горната плоча на печка на дърва, но можете да го изпечете и във фурната на електрическата печка.
Необходими продукти: Количеството на картофите е според размера на тавата, за средна тава ще ви трябват 1-1,5 кг. картофи, поне 2 яйца (става и без, но плънката тогава е ронлива), 1-2 главички кромид лук, джоджен, сол, малко олио, по желание сирене.
За корите: брашно, малко вода, няколко капки оцет, сол. От тях омесете меко тесто, което оставете да постои преди да го разточите. Направете 2 кори. Едната трябва да е по голяма с около 2-3 пръста в диаметър. Ако месенето и точенето не ви се отдават, направете пататника с готови кори за баница. Ако са от тънките, ще ви трябват по 3-4 листа за отгоре и отдолу.
Начин на приготвяне: Първо настържете картофите. Обелените картофи се държат в съд с вода, за да не потъмнеят. Отцедете ги добре от сока. Разбъркайте с яйцата, джоджена, солта и сиренето. На дъното на тавата разтопете масло и поставете по-голямата кора така, че краищата й да излизат от тавичката и да може с тях после да се завие горната кора. Изсипете плънката (тя трябва да е дебела около 2-2,5 см). Захлупете с горната кора и запечатайте краищата. Печете само на долен реотан, на умерена температура. Когато се запече отдолу добре, обърнете баницата с помощта на голям капак (с приплъзване). Печете и от другата страна до готовност.
Ако не ви се занимава, просто изпечете пататника на горен и долен реотан на умерена фурна.
Когато "картофникът" стане златист, извадете и намажете с масълце. Захлупете да се задуши.
Сервирайте го с кисело мляко!
Гол пататник
Пататник може да приготвите и в тиган, без кори. И също си е голяма вкуснотия сервиран с кисело мляко.
Необходими продукти: картофи, 1-2 яйца, джоджен, сол, олио за пържене. Може да добавите и натрошено сирене, но оригиналната родопска рецепта е без сирене. Количеството на картофите е според големината на тигана.
Начин на приготвяне: Картофите се настъргват и се поизтискват от сока. Смесват се с яйцето и джоджена и се посоляват. Сместа се пържи в по-дебел тиган, с малко олио и на не много силен котлон. Разстелена в тигана сместа трябва да е дебела около 2 пръста. Добре е да захлупите с капак. Когато отдолу се образува коричка и се отлепи от тигана, пататникът се обръща. По принцип това става с помощта на по-голям капак. Преплъзвате пататника от тигана върху капака и после го връщате обратно със суровата част на долу. Готов е когато се образува хрупкава златиста коричка. След като го извадите можете да го намажете с малко масло.
Коментари