Но няма по-добра от...пуяка

Как може да получите дори две люпила едно след друго

Не всяка кокошка може да накарате да излюпи яйца, още повече в удобно за вас време. В това отношение снасялата вече яйца 1-годишна, а още по-добре 2-3-годишна пуйка (пуяк) е незаменима. Специалистите са категорични, че пуйката е най-добрата мътачка сред домашните птици, тъй като се отличава със забележително търпение.

Другият плюс - пуйката излюпва успешно както свои и кокоши, и пачи яйца

И тъй като е по-едра птица, под нея може да насадите 17-19 пуешки яйца или 21-23 кокоши.

Как да насадите пуйката или пуяка? Направете на закътано място на пода в птичарника гнездо за мътене. Насадете в него пуйката (най-добре изберете птица, която вече е снасяла яйца) и я покрийте с кошница. В кошницата изрежете около 10-сантиметров кръгъл или овален отвор. През този отвор пуйката (пуякът) може да промушва главата си, за да кълве храна или да пие вода. Близо до мътещата птица разхвърляйте малко нарязана слама. Поставете и вода за пиене.

Затиснете кошницата с тухла или камък

Така пуйката няма да може да се махне от гнездото. Най-добре е да направите това надвечер, а за през нощта пъхнете под пуйката 2-3 сварени яйца (суровите яйца може да изцапат гнездото, ако пуйката е неспокойна и ги счупи).

След 2 дни може да сложите под пуйката яйцата за мътене. А варените махнете. Когато пуйката започне да събира нарязаната слама и да я прехвърля през отвора в гнездото, това е сигурен признак, че е напълно готова за мътене

На сутринта махнете кошницата

Опитно е установено, че една пуйка може да мъти до 4 и дори до 6 пъти по ред без почивка. Това вече е прекалено, но пуйката наистина може спокойно да измъти две люпила последователно. 

Захлупете пуйката с кошница, докато се убедите, че е готова за мътене
Захлупете пуйката с кошница, докато се убедите, че е готова за мътене