Необичайността на тази салата идва от ябълката, която на пръв поглед не се съчетава съвсем с китайското зеле, пилето и яйцата. Заливката е не по-малко оригинална - от заквасена сметана, горчица, мед и чесън. Но се заслужава да я приготвите - ще останете доволни от резултата.

Продукти (за 4 порции): 400 г китайско зеле, 260 г пилешко филе, 1 ябълка, 2 яйца, малка глава лук (около 20 г), 1 ч. лъж. лимонов сок, зелен лук няколко пера, сол на вкус

За заливката: 100 г заквасена сметана, 0,5 ч. лъж. горчица, 0,5 суп. лъж. мед, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж. лимонов сок, 3 щипки сол.

Приготвяне: Сварете твърдо яйцата (около 10 минути след завирането). Охладете в студена вода. Пилешкото филе варете в подсолена вода 25 минути.

Извадете месото от водата и оставете да изстива. (Ако имате време, по-добре е месото да се охлади в бульона - така ще остане сочно). Нарежете на кубчета. Обелените яйца също се нарязват на кубчета. Китайското зеле се реже на ситно. Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде. Обелете лука, нарежете го на много малки кубчета и поръсете с лимонов сок.

В голяма купа се смесват зелето, пилето, яйцата, ябълката и лука.

За заливката се смесват олиото, течния мед, горчица, лимонов сок, смачкания чесън и сол. Разбъркайте съставките до получаването на гладка смес. Добавете сметаната и разбъркайте отново.

Изсипете върху продуктите за салатата и разбъркайте. Прехвърлете в купа за сервиране и поръсете с нарязан зелен лук.

Съвет: Салатата със заквасена сметана не може да се съхранява дълго в хладилника. Не е хубаво предварително да приготвя. Сервирайте на масата веднага след приготвянето.