Басбус или арабско реване

12 февруари 2019
Кулинария
43524
 

Продукти (за 5 порции): 1 ч. чаша натурално кисело мляко (айрян, сметана, течна заквасена сметана), 1 ч. чаша олио, 1 яйце, 1,5 ч. чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша кокосово брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 2 ч. лъж. ванилова захар, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. чаша вода, ядки (орихи, бадеми, кашу) - по избор, сурови семки (тиквени, слънчогледови) - по избор.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на сиропа, с който ще напоите по-късно сладкиша. Нуждаете се от 2 суп. лъж. лимонов сок - приблизително 1/3 от голям лимон. В тенджерка сложете 0,5 ч. чаша вода, 1 чаша захар и изстискания лимон. Поставете сместа на котлона и оставете да заври, като непрекъснато бъркате. Изчакайте 1-2 минути и дръпнете от котлона, за да изстива.

В купа смесете 1 чаша грис и 1 чаша брашно. Добавете 1 чаша кокосови стърготини, 0,5 чаша захар (според оригиналната рецепта се нуждаете от чаша захар, но за да не стане прекалино сладко, можете да намалите наполовина. Добавете 2 ч.л. бакпулвер и 2 ч.л. ванилова захар. Прибавете киселото мляко и олиото (Не се притеснявайте, че растителното масло е много - сладкишът не се получава мазен). Добавете 1 яйце.

Фурната се загрява до 180 градуса. Не е нужно да изчаквате гриста за набъбне - това се случва във фурната.

За печене ще ви е нужна тава с диаметър най-малко 26 см - по-добре да е по-голяма. Тестото се изсипва на пласт с дебелина не повече от 2 см. Басбусът силно се надига. Колкото по-дебел е блатът, толкова по-ронлив ще се получи сладкикът. Не е необходима да мажете формата - в тестото има достатъчно масло.

Отгоре украсяваме басбуса с ядки. В оригиналната рецепта - с орехи, но можете да ги замените с бадеми. Идеята е при разрязването на сладкиша на всяко парче да има орехче. Можете да не се придържате към това, а просто да поръсите отгоре със ядки и семена.

Печете до златисто или, ако проверявате с клечка за заби, клечката да излиза суха. Това ще ви отнеме около 35 минути.

Горещият басбус се нарязва на парчета и отгоре се залива с приготвения сироп. В първия момент след изпичането и поливането, може да си се стори, че сладкишът е много воднист. Трябва да се остави за известно време течността да се поеме от блата. Сладкишът се получава сипкав и въздушен.

Басбусът може да се съхранява на стайна температура, но е добре да бъде покрит, за да не съхне.

Наслаждавайте се на храната и не се страхувайте да експериментирате!

Още от Кулинария
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Застройва се с прясно мляко и яйце Необходими продукти: 500 г. пилешко месо, 200 г. гъби, 1-2 моркова, резен целина, супена лъжица брашно, чаена чаша прясно мляко, 1-2 яйца, магданоз, лимонов сок,

0

Факт, е че храната е удоволствие и надали съществува човек, който да не обича да си похапва. И с наличието и достъпността на толкова голям избор от изключително вкусни храни идват някои сериозни

0

Продукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 250 г бял хляб, 3 яйца, 150 г орехи, 100 г масло, 1/2 ч. чаша захар, галета Приготвяне: Накиснете хляба в прясното мляко.

0

Пилешкото със сметанов сос и горчица е ястие лесно за приготвяне, но това не му пречи да е изключително апетитно. Приготвяне: 400 г пилешко филе, 3-4 суп. лъжици олио, 2-3 суп. лъж.

Последни новини
0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

0

Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската национална асоциация „Активни потребители“ за маслиново масло, съдържащо остатъци от халогенирани разтворители,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никола Груев-Котарашки и колегите му са първите български музиканти, избрани да свирят на един от най-старите и популярни фестивали в Европа - “Франкофоли” в Ла Рошел, Франция. Изявата им ще е на 14 юли, в последния ден на феста и национален празник на страната. У нас за пета година също се организира “Франкофоли”.

Не, не бихте искали да знаете какво се пее в песента за питбула в култовия филм “Черна котка, бял котарак” - направо сложете червена точка. Но все пак ще се опитаме да цитираме малко (цензурирано) от парчето на Горан Брегович: Аз хапя, гълтам, късам, дера... Аз лая, дращя, ям... В главата ужасен, в душата прекрасен. Аз съм питбул териер!

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой