Басбус или арабско реване

12 февруари 2019
Кулинария
44856
 

Продукти (за 5 порции): 1 ч. чаша натурално кисело мляко (айрян, сметана, течна заквасена сметана), 1 ч. чаша олио, 1 яйце, 1,5 ч. чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша кокосово брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 2 ч. лъж. ванилова захар, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. чаша вода, ядки (орихи, бадеми, кашу) - по избор, сурови семки (тиквени, слънчогледови) - по избор.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на сиропа, с който ще напоите по-късно сладкиша. Нуждаете се от 2 суп. лъж. лимонов сок - приблизително 1/3 от голям лимон. В тенджерка сложете 0,5 ч. чаша вода, 1 чаша захар и изстискания лимон. Поставете сместа на котлона и оставете да заври, като непрекъснато бъркате. Изчакайте 1-2 минути и дръпнете от котлона, за да изстива.

В купа смесете 1 чаша грис и 1 чаша брашно. Добавете 1 чаша кокосови стърготини, 0,5 чаша захар (според оригиналната рецепта се нуждаете от чаша захар, но за да не стане прекалино сладко, можете да намалите наполовина. Добавете 2 ч.л. бакпулвер и 2 ч.л. ванилова захар. Прибавете киселото мляко и олиото (Не се притеснявайте, че растителното масло е много - сладкишът не се получава мазен). Добавете 1 яйце.

Фурната се загрява до 180 градуса. Не е нужно да изчаквате гриста за набъбне - това се случва във фурната.

За печене ще ви е нужна тава с диаметър най-малко 26 см - по-добре да е по-голяма. Тестото се изсипва на пласт с дебелина не повече от 2 см. Басбусът силно се надига. Колкото по-дебел е блатът, толкова по-ронлив ще се получи сладкикът. Не е необходима да мажете формата - в тестото има достатъчно масло.

Отгоре украсяваме басбуса с ядки. В оригиналната рецепта - с орехи, но можете да ги замените с бадеми. Идеята е при разрязването на сладкиша на всяко парче да има орехче. Можете да не се придържате към това, а просто да поръсите отгоре със ядки и семена.

Печете до златисто или, ако проверявате с клечка за заби, клечката да излиза суха. Това ще ви отнеме около 35 минути.

Горещият басбус се нарязва на парчета и отгоре се залива с приготвения сироп. В първия момент след изпичането и поливането, може да си се стори, че сладкишът е много воднист. Трябва да се остави за известно време течността да се поеме от блата. Сладкишът се получава сипкав и въздушен.

Басбусът може да се съхранява на стайна температура, но е добре да бъде покрит, за да не съхне.

Наслаждавайте се на храната и не се страхувайте да експериментирате!

Още от Кулинария
0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

0

Не се пече Продукти: 200 г бисквити, 100 г масло За белия крем: 400 г крема сирене (най-малко два пъти претрита извара), 350 мл сметана (33% масленост), 150 г пудра захар,

0

Ако сте почитател на оригиналните ястия и необичайни комбинации, тази салата със сигурност ще ви хареса. Необикновеното тук е комбинацията на рулца от раци и колбас.

0

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

0

Можете да си хапвате, без да се притеснявате, че ще напълнеете Продукти: за основата - 2 тиквички, пресен копър и магданоз, 4 яйца, 2-3 суп. лъж. брашно, сол и черен пипер.

Последни новини
0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

0

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

0

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

0

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При възрастните за точно мерене има специални изисквания за маншета на апарата. С годините тръгва тенденция долната стойност да намалява, горната – да се вдига, казва проф. Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология към Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ

През седмицата разбрахме, че сме станали жертва на най-голямата хакерска атака в историята. Практически е засегнат всеки един пълнолетен българин. Вижте видеозавещанието на седмицата от Виктор

В типичния си обран и облегнат на това, че във футбола няма как да си абсолютно доволен стил коментира отстраняването на “Ружомберок” в I предварителен кръг на Лига Европа треньорът на “Левски” Петър Хубчев. На “Герена” “сините” победиха с 2:0 словашкия си съперник и в реванша и продължават напред с общ резултат 4:0.