Басбус или арабско реване

12 февруари 2019
Кулинария
51255
 

Продукти (за 5 порции): 1 ч. чаша натурално кисело мляко (айрян, сметана, течна заквасена сметана), 1 ч. чаша олио, 1 яйце, 1,5 ч. чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша кокосово брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 2 ч. лъж. ванилова захар, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. чаша вода, ядки (орихи, бадеми, кашу) - по избор, сурови семки (тиквени, слънчогледови) - по избор.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на сиропа, с който ще напоите по-късно сладкиша. Нуждаете се от 2 суп. лъж. лимонов сок - приблизително 1/3 от голям лимон. В тенджерка сложете 0,5 ч. чаша вода, 1 чаша захар и изстискания лимон. Поставете сместа на котлона и оставете да заври, като непрекъснато бъркате. Изчакайте 1-2 минути и дръпнете от котлона, за да изстива.

В купа смесете 1 чаша грис и 1 чаша брашно. Добавете 1 чаша кокосови стърготини, 0,5 чаша захар (според оригиналната рецепта се нуждаете от чаша захар, но за да не стане прекалино сладко, можете да намалите наполовина. Добавете 2 ч.л. бакпулвер и 2 ч.л. ванилова захар. Прибавете киселото мляко и олиото (Не се притеснявайте, че растителното масло е много - сладкишът не се получава мазен). Добавете 1 яйце.

Фурната се загрява до 180 градуса. Не е нужно да изчаквате гриста за набъбне - това се случва във фурната.

За печене ще ви е нужна тава с диаметър най-малко 26 см - по-добре да е по-голяма. Тестото се изсипва на пласт с дебелина не повече от 2 см. Басбусът силно се надига. Колкото по-дебел е блатът, толкова по-ронлив ще се получи сладкикът. Не е необходима да мажете формата - в тестото има достатъчно масло.

Отгоре украсяваме басбуса с ядки. В оригиналната рецепта - с орехи, но можете да ги замените с бадеми. Идеята е при разрязването на сладкиша на всяко парче да има орехче. Можете да не се придържате към това, а просто да поръсите отгоре със ядки и семена.

Печете до златисто или, ако проверявате с клечка за заби, клечката да излиза суха. Това ще ви отнеме около 35 минути.

Горещият басбус се нарязва на парчета и отгоре се залива с приготвения сироп. В първия момент след изпичането и поливането, може да си се стори, че сладкишът е много воднист. Трябва да се остави за известно време течността да се поеме от блата. Сладкишът се получава сипкав и въздушен.

Басбусът може да се съхранява на стайна температура, но е добре да бъде покрит, за да не съхне.

Наслаждавайте се на храната и не се страхувайте да експериментирате!

Още от Кулинария
0

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

0

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

0

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

0

Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се

0

Това нетрадиционно предястие ни го изпрати Анна Димитрова от Хасково Продукти: 8-10 ягоди, 200 г пресен спанак (само листата), 150 г козе сирене (или фета), шепа нарязани ядки, балсамов оцет

Последни новини
0

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

0

Градушка падна над Търговище тази вечер. Ледените зърна бяха придружени с пороен дъжд и гръмотевици. Въпреки това няма да има сериозни щети в зеленчуковите градини, коментират стопани

0

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) дари на община Димово в полза на Дома за възрастни хора в село Гара Орешец спално бельо и завивки, денатуриран етилов спирт 96%

0

Готов е за около месец Време е да засеете семената на цветното зеле, за да отгледате разсад. Подходящият срок е до първата деседневка на юни. Какви са накратко основните изисквания на цветното зеле

0

Drone Ag обяви, че приложението им за дронове Skippy Scout вече може да интерпретира почти всяка форма на карта. Стопаните могат да импортират карта или дори да направят снимка на разпечатана такава

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Здравният министър издаде Заповед, с която регламентира влизането в България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под 14-дневна карантина. Заповедта гласи: „I. Въвеждам временна забрана за влизане на територията на Република България, считано от 1 юни 2020 г., както следва: 1

През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт намаляват съответно с 9.3 и 1.3 на сто

Американски молекулярни биолози са създали лекарство срещу кокаинова зависимост,у което не притежава никакви тежки странични ефекти и с него са били проведени успешни опити с лабораторни мишки, пише сп. "Сел". Разработката е дело на екипа на Марк Керън от университета "Дюк" в град Дърам, щата Северна Каролина, предава БТА