Басбус или арабско реване

12 февруари 2019
Кулинария
40059
 

Продукти (за 5 порции): 1 ч. чаша натурално кисело мляко (айрян, сметана, течна заквасена сметана), 1 ч. чаша олио, 1 яйце, 1,5 ч. чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша кокосово брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 2 ч. лъж. ванилова захар, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. чаша вода, ядки (орихи, бадеми, кашу) - по избор, сурови семки (тиквени, слънчогледови) - по избор.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на сиропа, с който ще напоите по-късно сладкиша. Нуждаете се от 2 суп. лъж. лимонов сок - приблизително 1/3 от голям лимон. В тенджерка сложете 0,5 ч. чаша вода, 1 чаша захар и изстискания лимон. Поставете сместа на котлона и оставете да заври, като непрекъснато бъркате. Изчакайте 1-2 минути и дръпнете от котлона, за да изстива.

В купа смесете 1 чаша грис и 1 чаша брашно. Добавете 1 чаша кокосови стърготини, 0,5 чаша захар (според оригиналната рецепта се нуждаете от чаша захар, но за да не стане прекалино сладко, можете да намалите наполовина. Добавете 2 ч.л. бакпулвер и 2 ч.л. ванилова захар. Прибавете киселото мляко и олиото (Не се притеснявайте, че растителното масло е много - сладкишът не се получава мазен). Добавете 1 яйце.

Фурната се загрява до 180 градуса. Не е нужно да изчаквате гриста за набъбне - това се случва във фурната.

За печене ще ви е нужна тава с диаметър най-малко 26 см - по-добре да е по-голяма. Тестото се изсипва на пласт с дебелина не повече от 2 см. Басбусът силно се надига. Колкото по-дебел е блатът, толкова по-ронлив ще се получи сладкикът. Не е необходима да мажете формата - в тестото има достатъчно масло.

Отгоре украсяваме басбуса с ядки. В оригиналната рецепта - с орехи, но можете да ги замените с бадеми. Идеята е при разрязването на сладкиша на всяко парче да има орехче. Можете да не се придържате към това, а просто да поръсите отгоре със ядки и семена.

Печете до златисто или, ако проверявате с клечка за заби, клечката да излиза суха. Това ще ви отнеме около 35 минути.

Горещият басбус се нарязва на парчета и отгоре се залива с приготвения сироп. В първия момент след изпичането и поливането, може да си се стори, че сладкишът е много воднист. Трябва да се остави за известно време течността да се поеме от блата. Сладкишът се получава сипкав и въздушен.

Басбусът може да се съхранява на стайна температура, но е добре да бъде покрит, за да не съхне.

Наслаждавайте се на храната и не се страхувайте да експериментирате!

Още от Кулинария
0

Продукти (за тортена форма 20 см): 1 пакетче маслени бисквити, прясно мляко за напояване на бисквитите, 2 големи парчета тиква (белена, настъргана), 2 големи ябълки (белени и настъргани), 50 г масло,

0

Продукти: 6 сини домата, 500 г кайма, 4 супени лъж. ориз, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 100 г кашкавал, олио, сол и черен пипер на вкус. Приготвяне: Най-важното при приготвянето на патладжани е

0

В различните райони на Родопите ще ви предложат различни разновидности на това типично местно ястие и навсякъде ще твърдят, че това е автентичният пататник.

0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

Продукти: 500 мл прясно мляко, 150-170 г брашно, 200 г заквасена сметана (20% масленост), 200 г кондензирано мляко със захар, 4 яйца, 3-4 суп. лъж. олио, 3-4 суп. лъж. 2-3 суп. лъж.

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. През нощта и утре през първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

0

Две подписаха, 20 очакват повече от 1 договор Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood,

0

Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това,

0

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

0

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителката Михаела Филева отрече слуховете от последните дни, че има връзка с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Много медии разпространиха новината, че Григор се е разделил с Никол Шерцингер и я заменил именно с българската певица.  "Тъй като през последните няколко дни телефонът ми не спира да звъни,

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес. Къде са някои от най-известните лица от царско време?

Италианските власти наложиха глоба на авиокомпаниите "Райънеър" и "Уизеър". Те ще трябва да платят общо 4 милиона евро, съобщава bTV. Причината за това е политиката им за заплащане на ръчния багаж. От 1-ви ноември миналата година насам, той се заплаща, като таксата за чанта стига до 50 лева. Според авиокомпаниите,