При резитба и формировка

Всички, и професионалисти, и любители лозари трябва да не забравят, че по своята природа лозата е практически лиана.

Това означава, че има много бърз растеж и буквално в един сезон може да оплете всичко, което й е наблизо.

Вегетативната й маса по своеобразен начин се "отпечатва" върху броя и размера на плодовете.

Какви грешки допускат лозарите - новаци, когато предприемат резитба и формировка на своята лоза?

И кои правила не бива да забравят. Да знаят,че дългата лоза трудно се снабдява с хранителни вещества а плодовете й стават по-малки по размер и с по-малка захарност.

Аритметиката е проста - колкото по-голям е храстът, толкова по-малки ще бъдат гроздовете!

Ето защо е обичайно да се намалява вегетативната маса и стопаните не трябва да се страхуват да го правят, ако искат да получат висококачествено грозде. Да се знае още, че понякога е оправдано до 90% от пръчките да се отстраняват като това зависи от сорта, както и от формировката. Така през настоящата година добивите ще пораснат.

Начинаещите да не се притесняват, че раните, нанесени с резитбата ще отнемат много от силите му и ще повишат податливостта към болести и неприятели.

При по-чувствителна резитба има още един плюс: лозата ще бъде по-дебела и укрепнала в основата си и ще е по-издръжлива на студовете, отколкото от тази с тънка главина.

Това подобрява и фотосинтезата, и храненето, тъй като почти всички листа ще получат много повече светлина и няма да засенчват съседните.

Количеството хлорофил в този случай става няколко пъти по-голямо което се отразява на растежа, развитието и добива, както и на кореновата система.

Такава резитба улеснява последващите зелени операции, пръскане и други операции.

За сведение на новаците след зимата не само нови, но и стари части на лозата често умират или гният. Да не ви е жал - те рябва да бъдат отстранени.

Следваща грешка

За новака е трудно да възприеме, че всяка година от 60 до 95% от общото "наддаване" на лозата се премахва. За него тези мерки са брутални, изглеждат неподходящи, затова той се ограничава само до премахването на върховете на леторастите и сухите части.

Той трябва да знае, че и природата си върши работата, като дава възможност на храстите да растат, прави ги гъсти и небрежни, те засенчват по-младите и така пречат на плододаването.

Тогава, след известно време, плодовете стават много по-малки, след което техният брой значително намалява. А издържливостта за студовете през зимата пада драстично.

Трябва още да се знае, че гроздето се ражда на едногодишните леторасти така че, ако оставите твърде много от старите многогодишни, дори и при перфектна грижа за тях няма да получите желания резултат.

Още пропуски се виждат при много любители

Като говорим за резитба, която може да има по-агресивен характер, трябва да добавим мнението на специалистите, че оголването на кордоните не е препоръчително

Но и то се получава, когато любителите решат да оставят за всеки случай дълги продължители при създаването на самите кордони.

Да знаете какво се получава:

Когато се остави дълга пръчка, тогава се развиват предимно пъпките към върха й, а тези в средната част много често не могат да покарат.

Как да се постъпва

За да се избегне подобно оголване, пръчката, която е предназначена за продължител на кордона трябва да бъде по-къса и да има около 6-8 очи.

Много кордони не бива да се допускат на една асма - понякога техният брой е прекалено голям, което вреди на лозницата.

Много от любителите трудно възприемат резитбата с къси плодни пръчки и смятат, че като е къса няма да им даде достатъчно плодни звена и съответно гроздове.

Не са прави и така правят мрежа от кордони, която засенчва и пречи и на резитба, и на пръскане.

Какво да се има предвид

Както при резитбата Гюйо, старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях.

Да се следи рамената да не се разрастват много, а навреме да се подмладяват.

Формировката Гюйо, която е от често срещаните, има много варианти. На всички лози в първите 3 - 4 г. да се придаде подходящата форма, която желаем и която подхожда на сорта.

През следващите години /след формирането/ тази форма трябва да се поддържа с подходяща резитба.

Не всяка “фризура” подхожда на лозата

Двоен Гюйо се препоръчва за плодородни почви и силни лози

Известно е, че не всички популярни формировки са еднакво подходящи за всички сортове, които отглеждаме или искаме да отглеждаме.

Едни от най-използваните формировки у нас са едностранен и двустранен Гюйо.

Но и при тях има избор - могат да бъдат и на високо, и на ниско стъбло.

Как се реже

При двустранния Гюйо на един храст се формират две къси рамена.

Двоен Гюйо се препоръчва за подходящи сортове при плодородни почви и при силни лози.

Внимание!

Когато започвате да режете, да знаете, че при тази формировка се оставят две плодни пръчки и два чепа с по две очи.

Трябва да се поддържат оптимални рамена в лозовия кордон.

Образуването и поддържането на рамената в кордона не е много сложна, но все пак е специализирана операция, която трябва да се научи.

След това тя изисква последователност.

Дългата лоза трудно се снабдява с хранителни вещества
Дългата лоза трудно се снабдява с хранителни вещества
Старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях за повече плод
Старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях за повече плод