Какви са грешките на новака лозар

06 февруари 2019
В лозята
132903
Няма снимка
По-смелата резитба дава повече плод, а и всички по-стари части, които носят зарази, са елиминирани
1 2 3 4
 

При резитба и формировка

Всички, и професионалисти, и любители лозари трябва да не забравят, че по своята природа лозата е практически лиана.

Това означава, че има много бърз растеж и буквално в един сезон може да оплете всичко, което й е наблизо.

Вегетативната й маса по своеобразен начин се "отпечатва" върху броя и размера на плодовете.

Какви грешки допускат лозарите - новаци, когато предприемат резитба и формировка на своята лоза?

И кои правила не бива да забравят. Да знаят,че дългата лоза трудно се снабдява с хранителни вещества а плодовете й стават по-малки по размер и с по-малка захарност.

Аритметиката е проста - колкото по-голям е храстът, толкова по-малки ще бъдат гроздовете!

Ето защо е обичайно да се намалява вегетативната маса и стопаните не трябва да се страхуват да го правят, ако искат да получат висококачествено грозде. Да се знае още, че понякога е оправдано до 90% от пръчките да се отстраняват като това зависи от сорта, както и от формировката. Така през настоящата година добивите ще пораснат.

Начинаещите да не се притесняват, че раните, нанесени с резитбата ще отнемат много от силите му и ще повишат податливостта към болести и неприятели.

При по-чувствителна резитба има още един плюс: лозата ще бъде по-дебела и укрепнала в основата си и ще е по-издръжлива на студовете, отколкото от тази с тънка главина.

Това подобрява и фотосинтезата, и храненето, тъй като почти всички листа ще получат много повече светлина и няма да засенчват съседните.

Количеството хлорофил в този случай става няколко пъти по-голямо което се отразява на растежа, развитието и добива, както и на кореновата система.

Такава резитба улеснява последващите зелени операции, пръскане и други операции.

За сведение на новаците след зимата не само нови, но и стари части на лозата често умират или гният. Да не ви е жал - те рябва да бъдат отстранени.

Следваща грешка

За новака е трудно да възприеме, че всяка година от 60 до 95% от общото "наддаване" на лозата се премахва. За него тези мерки са брутални, изглеждат неподходящи, затова той се ограничава само до премахването на върховете на леторастите и сухите части.

Той трябва да знае, че и природата си върши работата, като дава възможност на храстите да растат, прави ги гъсти и небрежни, те засенчват по-младите и така пречат на плододаването.

Тогава, след известно време, плодовете стават много по-малки, след което техният брой значително намалява. А издържливостта за студовете през зимата пада драстично.

Трябва още да се знае, че гроздето се ражда на едногодишните леторасти така че, ако оставите твърде много от старите многогодишни, дори и при перфектна грижа за тях няма да получите желания резултат.

Още пропуски се виждат при много любители

Като говорим за резитба, която може да има по-агресивен характер, трябва да добавим мнението на специалистите, че оголването на кордоните не е препоръчително

Но и то се получава, когато любителите решат да оставят за всеки случай дълги продължители при създаването на самите кордони.

Да знаете какво се получава:

Когато се остави дълга пръчка, тогава се развиват предимно пъпките към върха й, а тези в средната част много често не могат да покарат.

Как да се постъпва

За да се избегне подобно оголване, пръчката, която е предназначена за продължител на кордона трябва да бъде по-къса и да има около 6-8 очи.

Много кордони не бива да се допускат на една асма - понякога техният брой е прекалено голям, което вреди на лозницата.

Много от любителите трудно възприемат резитбата с къси плодни пръчки и смятат, че като е къса няма да им даде достатъчно плодни звена и съответно гроздове.

Не са прави и така правят мрежа от кордони, която засенчва и пречи и на резитба, и на пръскане.

Какво да се има предвид

Както при резитбата Гюйо, старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях.

Да се следи рамената да не се разрастват много, а навреме да се подмладяват.

Формировката Гюйо, която е от често срещаните, има много варианти. На всички лози в първите 3 - 4 г. да се придаде подходящата форма, която желаем и която подхожда на сорта.

През следващите години /след формирането/ тази форма трябва да се поддържа с подходяща резитба.

Не всяка “фризура” подхожда на лозата

Двоен Гюйо се препоръчва за плодородни почви и силни лози

Известно е, че не всички популярни формировки са еднакво подходящи за всички сортове, които отглеждаме или искаме да отглеждаме.

Едни от най-използваните формировки у нас са едностранен и двустранен Гюйо.

Но и при тях има избор - могат да бъдат и на високо, и на ниско стъбло.

Как се реже

При двустранния Гюйо на един храст се формират две къси рамена.

Двоен Гюйо се препоръчва за подходящи сортове при плодородни почви и при силни лози.

Внимание!

Когато започвате да режете, да знаете, че при тази формировка се оставят две плодни пръчки и два чепа с по две очи.

Трябва да се поддържат оптимални рамена в лозовия кордон.

Образуването и поддържането на рамената в кордона не е много сложна, но все пак е специализирана операция, която трябва да се научи.

След това тя изисква последователност.

Още от В лозята
0

Защото ще се мъчат и ще ви дадат по-малко грозде За разлика от много други растения, при отглеждането на лозата резитбата е абсолютно задължителна. Лозата е лиановидно растение и има способността да

0

Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро,

0

Започват по-активно да заразяват и нападат - наблюдавайте леторастите Според агрометеоролозите още кратко време могат да се очакват резки промени на времето,

0

Трябва да се вземат много бързи мерки - до 15-16 часа след валежа Ако градушки са поразили лозите и асмите през този месец, за да елиминирате риска от поява на зарази,

0

Набавете си медсъдържащи препарати, но следете кои ще са подходящите дни за пръскане Твърде честите валежи, които агрометеоролозите предвиждат за месец май, радват някои стопани,

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари
1 от Slavcho на 07 февруари 2019
Харесва ми че е на Български

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никола Груев-Котарашки и колегите му са първите български музиканти, избрани да свирят на един от най-старите и популярни фестивали в Европа - “Франкофоли” в Ла Рошел, Франция. Изявата им ще е на 14 юли, в последния ден на феста и национален празник на страната. У нас за пета година също се организира “Франкофоли”.

Не, не бихте искали да знаете какво се пее в песента за питбула в култовия филм “Черна котка, бял котарак” - направо сложете червена точка. Но все пак ще се опитаме да цитираме малко (цензурирано) от парчето на Горан Брегович: Аз хапя, гълтам, късам, дера... Аз лая, дращя, ям... В главата ужасен, в душата прекрасен. Аз съм питбул териер!

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой