Биостимулантът Opti Coat+ дава допълнителна защита на царевичните растения

Ваня Велинска

През ранната фаза от вегетация на царевицата, младите растения имат нужда от хранителни вещества, за да растат и да се развиват правилно. В този период, особено голяма е нуждите им от цинк и манган. Точно през пролетта, когато времето е студено и сухо, количеството им е ограничено или трудно за усвояване от растенията.

Признаците на недостиг на двата микроелемента често се наблюдават на варовити, влажни, песъчливи почви, както и на такива с високо съдържание на фосфати. При тези условия и двата елемента са малко или почти недостъпни за царевичните растения.

Ето защо прилагането на Opti Coat+ е удачно решение, за да се избегне този проблем. Продуктът освен цинк и манган, съдържа екстракти от протеин от гъбата Триходерма, която живее в почвата.

Това е иновативна формула, която има стимулиращ ефект върху различни метаболитни процеси, протичащи в клетките на растенията, засилва защитната функция при стресови ситуации като суша, високи температури, нападение от болести и др.

Защо цинкът и манганът са толкова важни?

Тези микроелементи играят положителна роля при развитието на растенията, тъй като са включват в различни физиологични процеси. Тъй като се ензимни компоненти, вземат участие в ензимните реакции при изграждането на растежния материал. По време на критичната ранна фаза на вегетацията, цинкът и манганът стимулират фотосинтезата, както и усвояването на протеини и въглехидрати, които още повече засилват ензимния баланс на растенията.

Двата микроелемента взаимно се допълват, тъй като те се нуждаят от манган при формирането на асимилатите, и цинк, за да ги складират. Цинкът има катализиращ и регулативен ефект по време на неблагоприятните климатични условия и предпазва растенията от проблеми с растежа. Допълнително цинкът подпомага изграждането на тъканта и еластичността на клетките.

Голямото предимство на Opti Coat+ е, че осигурява добър хранителен прием дори и при неблагоприятни условия и се усвоява изключително добре от царевичните растения.

Балансираният прием на тези микроелементи благоприятства растенията да развият своя потенциал. Опитите показват, че растенията, чиито семена са третирани с биостимулатора, изпреварват останалите в развитието, като това се отчита през целия вегетационен период.

Това се обяснява с по-добрата кълняема енергия, както и с по-голямата листна маса и по-добре развитите корени на младите растения.

Защо да се прилага стимулатор?

Третирането на семената с биостимулатор води до по-бърз ефект, отколкото при приложението на листен тор.

Младите растения се снабдяват по-бързо с цинк и манган при неблагоприятни климатични или географски условия.

Стимулира се покълването на семената, както и растежа на корените.

Подобрява се здравния статус на растенията, като се увеличава устойчивостта им на болести и на неблагоприятни фактори на средата.

Биостимулаторът може да се допълва с внасянето на други подхранващи продукти, както и с препарати за растителна защита.