И знанията за тях, задължителни за хоби градинаря

И виладжиите също се нуждаят от инструменти, защото без това не могат да улесняват работата си.

Тези, които са задължителни за двора и къщата е най-добре, когато си ги набавяте и съхранявате, да ги групирате по предназначение.

Градинарите, които имат време, енергия и желание да се насладят изцяло на работата си, притежават колекция от любими и успешно използвани инструменти. Обаче повечето хора, които имат градина, ще намерят някои полезни неща тук.

За сведение: Трима от всеки четирима градинари в арсенала си имат точно шест от седемте основни инструмента - лопата, вила, гребло, мотика, косачка, лейка, а някои си имат и резачка. Но какво е важно да знаем за всички тези инструменти, които изобилстват в градинските центрове.

Първо, трябва да решите какво оборудване ви е нужно да купите. Знайте, че много от инструментите са налични в различни версии, улесняващи процеса на работа, както за възрастните, така и за хората с ограничени физически възможности, така че не бързайте с покупката.

В магазина ще намерите богата селекция от продукти, но трябва да се ръководите и от авторитета на производителя, и от съветите на консултанта, защото понякога нужните екстри не се виждат.

Много важен съвет: Трябва да разберете, че теглото и размерите на лопати, вили, мотики, ножици са изключително важни. Лопата, която може да е идеална за силни млади хора, може да не е подходяща за слаб възрастен човек.

А една удобна дръжка с лопата може да означава по-висока цена на продукта. Известно е, че трябва да се избягват подозрително евтини неща. Например, обикновената стомана е много по-евтина от неръждаемата и е добра в работата, но ако се грижите за нея правилно.

След употреба, всички те трябва да бъдат почистени от кал, трева и т.н., след което да бъдат избърсани с масло, преди да бъдат съхранени.

Правило: Не дръжте ръчните инструменти на пода на гараж или навес. Ако е възможно, окачете ги на стената. Съхранявайте остри инструменти извън обсега на деца. Завъртете косачката така, че ножовете да не са насочени към входа и пътеката. За двора вече има много видове ръчни култиватори

Те се използват за обработване на почвата на дълбочина 5-8 см. и спестяват много усилия на ръцете. Повечето градинари не са ги изпробвали, но са много удобни.

За двора са практични такива с къси зъби, поставени в хоризонтална плоча. Изберете работна част с ширина 30 см и с 10-14 зъба.

Култиваторът може да се закупи с подвижни зъби за разхлабване по редовете. Има модели и с колела.

Култиваторът с няколко звезди на работния орган върши работа и назад, и напред. Тежката мотика на култиватора се използва за справяне с повърхността на тежките почви.

Градински режещи инструменти

Те са от най-важните, но трябва да се избере подходящият вид - да се вземе предвид дебелината на дървесината, която ще се реже. Например някои секатори са неудобни за вашите ръце и нужди.

Ножиците

Ако не сте били обучени да ги използвате, носете сгъваем нож в джоба си, за да отрежете връвта и т.н., но за да отрежете стъблата, използвайте тях.

Те варират по размер, но се нуждаете от една ножица с дължина около 20 см за общо ползване. Използвайте я за стъбла до 1 см в диаметър.

Правата ножица има едно острие при рязане и плоска пластина (наковалня). Реже с по-малко усилия, отколкото извито острие. При заоблената остър нож се движи покрай широка пластина. За да отрежете клон с дебелина 1-4 см, използвайте секатор на дълга дръжка. Дръжките 45-60 см. дават допълнителни лостове. Има и с телескопични дръжки.

Основната употреба на градински ножици е стригането на жив плет. Изберете ножици с удобни дръжки и леки ножове. Тример - с бензинов модел е трудно да се работи. Препоръчва се дължина на острието от 45 cм.

Градинска ножовка

Когато клоните са по-дебели можете да използвате обикновен трион, но мнозина предпочитат извити градински.

Ръчни инструменти

За копане на многогодишни плевели купете лопати от неръждаема стомана - един стандартен размер и малък тесен с диаметър 5 см. Ръчните “вилици” са със същата ширина като лопатите, но имат 3-5 къси зъба вместо лопата. Те се използват за плевене на почвата около растенията.

Има много инструменти за работа с една ръка, които се управляват чрез натискане на лост. Това е добре за хора, които са ограничени да работят само с една ръка.

За да не се навеждате да повдигнете ножицата, канапа и т.н., можете да носите колан или да вземете чанта, за да носите малките инструменти.

Съхранение на инструменти в къщата

Когато не се използват, да се оставят на стената или на удобно място, закачени под навес.

Иначе се губи много време при търсенето им, а и има опасност от стъпване върху гребла, мотики и т.н. За организиране на съхранение на инструменти много удобни са рафтове.

Тяхно величество ножиците са на почит

Когато имат екстри, са още по-добри

Ако не сте познавач, питайте за ножиците и тяхното покритие на острието специалист, както и за заточването им е нужен майстор

Ако не сте познавач, питайте за ножиците и тяхното покритие на острието специалист, както и за заточването им е нужен майстор

Всички ножици са много важни и стъпват на принципа на работа в две групи. Важно е когато се купуват, да не бъдат от най-евтините, защото после ще съжалявате.

Изпъкналото работно острие се плъзга по повърхността на другата режеща основа - това е най-често срещаният вид, който е подходящ за всички техники на подрязване. Използвайки го, трябва да се уверите, че работното острие винаги е обърнато към клона, от който режете нещо. В този случай опорният нож се деформира по-бързо.

Вторият вид ножици могат да се използват за изчистване на короната от мъртви клони и скъсяване на леторасти. Но те са неподходящи, когато се изисква рязане "на пръстен", защото инструментът не може да се доближи до основата на клона.

И двата вида ножици се задействат с една ръка. Но, когато имат удобни и издръжливи дръжки, а и ярък цвят - тогава са удобни, а и лесно могат да бъдат намерени, ако случайно паднат на земята.

Екстри

При някои модели долната дръжка, която е въртяща се, копира движението на пръстите, така облекчава товара на ръката.

Безопасната работа зависи не само от остротата на режещия нож, но и от състоянието на шарнирното съединение, което обикновено се състои от болт със заключваща гайка.

Разстоянието между режещите остриета трябва да бъде минимално, но и ходът им да не е прекалено стегнат. Това трябва постоянно да се следи.

Проблеми с рязането

Ако има междина между ножовете, секаторът "дъвче" клона.

Ако режещото острие не е много дебело или не е изработено от висококачествена стомана, при клон с много плътна дървесина, то може да се деформира.

Ако гайката е прекалено затегната, режещото острие при триене с опората ще пострада.

Как да изберем градински трион

Задължителен е за дебели клони

В зависимост от дебелината на клоните купете трион за съответните сантиметри диаметър

За да премахнете клоните с дебелина повече от 30 мм е по-добре да използвате градински триони. За по-дебели клони - по-стабилни.

Те са подобни на обикновените триони с удобна дръжка и достатъчно дълъг нож - 30-35 cм, а сгъваемите имат лопатка с дължина около 20 cм, и са предназначени за използване с удължител.

Пилата им не трябва да е твърде тънка, тъй като ще се огъне под натоварването и може да се счупи.

Не трябва и да бъде много дебела, защото при най-малкия прираст ще се задръсти.

Не забравяйте, че триони с втвърдени зъби остават остри почти 5 пъти по-дълго, отколкото конвенционалните. Такъв трион по-дълго ще ви служи.