Цените на пшеницата на Euronext с всички сили се опитват да пробият нивото на съпротивление от 207 евро/тон. Натискът идва от укрепването на еврото по отношение на долара.

Огласени са и резултатите от два търга алжирския и египетския.

Египет закупи 415 000 тона пшеница с руски произход на средна цена CIF 264,91 $/т, което е с 1 $/т по-скъпо от закупеното в рамките на предишния търг.

Резултатите от търга GASC показват ,че европейският экспорт е изправен пред засилена конкуренция.

Алжир закупи около 550 000 тона пшеница с неизвестен произход. Френската пшеница има всички възможности за експорт в това направление, но част от закупения обем може да е от американски или аржентински произход.

На международната арена за отбелязване са покупката на Тунис на 100 00 тона пшеница от твърди сортове и тази на Тайван - 111 650 тона хлебна пшеница от американски произход.

FranceAgriMer в своя ежемесечен анализ преразгледа леко оценките за експорта на пшеница от ЕС - до 8,7 млн. тона срещу 8,8 млн. тона, прогнозирани миналия месец.

Експортът на френска пшеница в страните от ЕС остава непроменен на ниво 7,7 млн. тонн. Запасите в края на сезона са преразгледани - до 2,8 млн. тона в сравнение с 2,7 млн. тона, публикувани миналия месец.

Що се отнася до ечемика, то крайните запаси са повишени до 1,3 млн. тона срещу 1,1 млн. тона, оценени миналия месец, вследствие забавянето на експортната активност. А импортът на царевицата е оценен на ниво 800 хил. тона срещу 750 хил. тона миналия месец.

Механичната корекция в цените, съчетана с намаляване обема на търговете в периода на възобновяване на активността в началото на годината, предизвика спад в цените на зърното както на физическия, така и на фючърсния пазар.

На борсата Euronext котировките се върнаха към нивата от началото на януари. Цената на пшеницата на мартенския контракт 2019 г. падна до 203,50 евро/т, а мартенския фючърс на царевицата е 180,50 евро/тон.