Украсата на празничната трапеза е въпрос на чест за всяка домакиня. За да ви улесним в тази задача, днес ще ви предложим рецепти за необичайни, ярки и много вкусни предястия.
Новогодишен венец "Каприз"
Продукти: 100 г моцарела, 200 г чери домати, 5 суп. лъж. зехтин, листа от босилек, 1 ч. лъж. риган, 1 ч. лъж. каперси, млян черен пипер
Приготвяне: Подредете листата от босилек по края на чинията, така че да се припокриват. Наредете отгоре половинките от чери домати (може и цели). Украсете с топките моцарела. Посолете, поръсете с черен пипер и риган, добавете каперси. Подправете със зехтин и сервирайте.
Сьомга върху канапе
Продукти: 250 г солена сьомга, варени картофи, 2 твърдо сварени яйца, 2 сварени моркова, 1 глава сварено червено цвекло, глава лук, 1 суп. лъж. оцет, кисело мляко или заквасена сметана, клонки магданоз, млян черен пипер, сол
Приготвяне: Сварените зеленчуци се настъргват на едро ренде. Сьомгата се нарязва на кубчета. Настържете и объркайте едното цяло яйце и единия жълтък. Мариновайте в оцет за 20 минути настъргания лук. Изстискайте. Подредете всички съставки на слоеве: цвекло, моркови, настъргано яйце, картофи, лук, сьомга. Украсете салатата с настъргания белтък и магданоза.
Ако искате салата да изглежда още по-добре, използвайте оформящ пръстен.
Асорти "Новогодишни топки"
Продукти за първия тип топки: 150 г солена херинга, 2 твърдо сварени яйца, 2 сварени картофа, 2 суп. лъж. майонеза, връзка копър, сол и черен пипер
Приготвяне: Настържете яйцата и картофите, а херингата нарежете на кубчета. Залейте ситно нарязания лук с гореща вода за 5 мин., за да премахнете острия вкус. Изплакнете със студена вода и изцедете.
Смесете всички продукти, подправете със сол, черен пипер и майонеза.
Оформете топките и ги оваляйте в ситно нарязан копър.
Продукти за втория тип топки: 3/4 консерва от розова сьомга, 2 сварени яйчни белтъка, 50 г твърд кашкавал, 1 варен морков, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. майонеза, 4 сварени жълтъка, сол и черен пипер.
Приготвяне: Извадете сьомгата от консервата и с помощта на вилица я смачкайте. Добавете настърганите белтъци, кашкавала, моркова и предварително накиснатия в гореща вода ситно нарязан лук. Подправете със сол, черен пипер и майонеза. Оформете топчетата и ги оваляйте в настърганите жълтъци.
Продукти за третия вид топки: 150 г варено пилешко филе, 150 г гъби, 1 краставица, 2 скилидки чесън, 70 г орехи (ситно нарязани или смлени), 2 суп. лъж. майонеза, сол и черен пипер
Приготвяне: Нарежете сварените гъби и месото на дребни кубчета. Настържете краставицата, изстискайте я от течността и прибавете към месото. Добавете пресованите скилидки чесън и майонезата. Объркайте добре сместа и подправете със сол и черен пипер. Оформете топчетата и оваляйте в ореховите ядки, които сте ги препекли леко на сух тиган.
Подредете трите вида топчета в чиния за сервиране и украсете.
Коментари