Тази есен засадих един ред малини. През пролетта планувам да засадя още един. Бихте ли ми дали препоръки кога и как се режат малиновите храсти?

Петя Борисова от Русе

Отговор:

След като засадите растенията през пролетта, може да направите резитба. Пръчките се изрязват на височина около 10-15 см, но не повече от 30 см. По този начин растенията ще дадат плодове още първата година, но няма да образуват нови издънки.

Ако сортът малини плододава веднъж, през пролетта на втората година се изрязват всички слаби и по-ниски от 80 см издънки. Премахват се счупените и нападнати от вредители.

Препоръката е да се запазят 2-3 добре развити издънки, като върхове им се съкращават с 10-15 см.

В началото на пролетта на третата година се оставят само добре развитите (високи над 150 см) и здрави издънки, които ще плододават.

Каква е резитбата през вегетацията

В края на пролетта, обикновено май - първата половина на юни, се извършва зелена резитба. При нея се изрязват до земята излишните зелени издънки.

През втората половина на юли до средата на август, когато обикновено издънките достигнат височина 150-160 см, те се съкращават с 20-30 см.

След беритбата плододалите издънки се изрязват до земята. Така се дава възможност за развитието на новите издънки, за да не пречат и да не засенчват новите издънки, както и да не стават огнище на вредители.

През годините се прорежда

Храстът трябва да “диша” свободно

При встъпване на малините в плододаване, резитбата е насочена основно към прореждане и съкращаване на издънките, които ще дадат плодове.

Когато растенията са засадени в редове, ориентировъчно се дава, че на 1 линеен метър, трябва да се оставят за плододаване около 15-20 издънки.

И тук се спазва правилото, че се премахват стъблата със слаб растеж, сгъстяващите храста, нападнатите от вредители, както и тези, които растат извън реда. Издънките трябва да са на около 10-15 см разстояние една от друга. Оставените след прореждането издънки се съкращават.

Броят на издънките зависи от състоянието на малиновите храсти. Ако те са по-слабите, се оставят по-малко издънки на по-голямо разстояние.

Здравите и силни издънки, които се изрязват, могат да се използват за посадъчен материал, ако има нужда от попълване на празно място.

С опора или без, има значение

Резитбата на малините се определя и в зависимост от това дали са на опорна контрукция или се стелят свободно.

Ако малините имат опорна конструкция, се съкращава само връхната им част (15-30 см). Обикновено тя е тънка, с по-къси междувъзлия и от това място се образуват некачествени плодове.

Когато не се използва опорна конструкция, издънките се съкращават на височина 160-170 см.

ЗА ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ

С резитбата се регулира плододаването на малиновия храст