36 красиви, но много опасни растения

23 декември 2018
Цветна градина / Полезни съвети
0
28395
 

Градинарите, които освен цветя, отглеждат и деца, знаят колко взаимно опасни могат да са те. Бодли, тръни, отровни плодове или парливи листа - всичко това прави някои култури неподходящи за отглеждане, когато наоколо има малчугани.

Кои са най-често срещаните растения, които могат да привлекат детето с красотата си, но и да му навредят?

Отровни растения

За това, че някои от красавиците в лехите са опасни, понякога даже не подозираме. В края на краищата, какво би могло да бъде по-безобидно от първите пролетни кокичета или слънчевите нарциси, познати на всички? Уви, тези и много други растения са отровни.

Адонис

Цялото растение е отровно. Ако се яде, причинява стомашно-чревни смущения, промяна в сърдечния ритъм, импотентност, конвулсии.

Кандилка

Цялото растение е отровно, особено опасни са семената. Причинява химически изгаряния на устната лигавица и стомашно-чревния тракт.

Аконит (Самакитка, Вълче биле)

Цялото растение е отровно (включително цветният прашец). Няколко минути след отравянето имаме усещането за изтръпване и парене в устата, болка в стомаха, повръщане, последвани от замъглено зрение, болка в гърдите, отслабване на пулса. Особено отровен е при горещо време.

Беладона

Изключително отровна, най-опасна е във фаза на бутонизация и цъфтеж. В случай на по-леко отравяне пострадалият усеща парене и сухота в устата, фотофобия и "звезди" пред очите. При по-тежките форми имаме загуба на ориентация, гърчове, рязко покачване на температурата, недостиг на въздух, слаб импулс.

Бересклет

Плодовете са отровни. Погълнати в големи количества, причиняват разстройство на стомашно-чревния тракт, повръщане.

Лугуструм (Привет)

Плодовете са отровни. Отравянето се характеризира с нарушение на стомашно-чревния тракт, повръщане, понижаване на кръвното налягане, спазми и спазми.

Бругмансия (Ангелски тромпет)

Цялото растение е отровно, дори ароматът на цветовете е упойващ. Сокът, който попада върху кожата, причинява дразнене, ароматът е причина за главоболие и проблеми със съня, мощен халюциноген.

Черен бъз

Отровни са плодовете, особено неузрелите. Причинява гадене, обилно слюноотделяне, замаяност, сърцебиене, рядко гърчове.

Кокиче

Отровни са луковиците, а надземната част - в по-малка степен. Причинява повръщане, диария, увреждане на бъбреците, нарушения на кръвосъсирването.

Зюмбюл

Отровни са луковиците. Имат способността да натрупват оксалова киселина, която дразни стомашно-чревния тракт, причинявайки диария и повръщане. При попадане на сок върху кожата, може да се предизвика контактен дерматит.

Хортензия

Цялото растение е отровно. При по-леките случаи на отравяне може да се изпитва слабост, гадене и потене. При по-тежките случаи се достига до задух, затруднено дишане, нарушения на централната нервна система.

Делфиниум

Отровен е растителният сок. Причинява затруднено дишане, забавяне на сърдечната дейност, нарушения на централната нервна система.

Орлови нокти Capricole

Отровни са плодовете. Причиняват чревно разстройство, повръщане, диария.

Клематис

Той е изцяло отровен. При разтриване на надземните части може да предизвика кашляне, задушаване, сълзене на очите. Поглъщането причинява вътрешно кървене в храносмилателния тракт.

Рицина

Отровни са семената. На ранен етап от отравянето се появява гадене, диария, ниско кръвно налягане. По-късно може да се достигне до повреди на клетките на черния дроб, белите дробове и бъбреците, а чревните стени се разрушават.

Колхикум (мразовец, кърпи кожух)

Изцяло отровен. Отравянето се проявява чрез шок, дразнене на устната лигавица, кърваво повръщане и увреждане на костния мозък.

Лаконос

Отровни са плодовете, особено зрелите. Отравянето причинява гадене, замайване, затруднено дишане.

Момина сълза

Тя е изцяло отровна, особено цветовете. Дори водата във вазата, в която е имало букет от момина сълза, е отровна. Отравянето се проявява в гадене, повръщане, аритмия, недостиг на въздух, нарушена активност на централната нервна система.

Млечка

Отровен е растителният сок. Контактът с кожата причинява химически изгаряния.

Кукуряк

Токсично коренище. При поглъщане причинява слабост, нарушение на стомашно-чревния тракт, аритмия. Контактът с кожата може да предизвика дразнене и силна алергична реакция.

Напръстник

Изцяло отровен. Отравянето се проявява с гадене, повръщане, забавен импулс, замайване, задух, конвулсии, инфаркти.

Нарцис

Отровни са луковиците. След поглъщане предизвикват гадене, повръщане, припадъци, диария.

Олеандър (закум)

Тотално отровен (включително сокът, ароматът, димът, който се отделя при горене). Ароматът причинява главоболие и недостиг на въздух. При поглъщане на която и да било част от растението се увреждат храносмилателната, централната нервна и кръвоносната системи.

Червено куче грозде

Отровни са плодовете. Отравянето първоначално се проявява в слабост, неравномерна походка, аритмия. По-късно може да се появи повръщане, диария, болка в стомаха.

Рододендрон

Той е изцяло отровен. Първите признаци на отравяне са обилна слюнка и спазми, след това може да се появи отслабване на пулса на сърцето и парализа.

Росен (Самодивско биле)

Напълно отровен, особено семената. Отравянето се проявява с гадене, повръщане, диария, обща слабост, коремна болка, сънливост, спазми, задушаване, нарушена сърдечна дейност.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветна градина / Полезни съвети
4131
0

Когато гледаме мащабно на цветята и аранжировките с тях, хубаво е да помислим за повече допълнителни материали. В такъв случай са необходими и крепежни елементи (топъл силикон, тел и др.

4635
0

Искате красиво да украсите коледното дърво за Новата година . Предлагаме ви оригинални идеи, за да създадете вашите креативни аналози. Елхата е в главната роля по време на коледните и новогодишни

12249
0

С какво да загърлим растенията през зимата в студени райони Лиственица Това е най-просто за изпълнение. И добре защитава от мразове при храстите, които са нежни и се чупят от снега.

10386
0

През студените месеци гледката на градината е малко монотонна. Ето защо, планирайки ландшафтния дизайн, струва си да помислите и за възможностите през зимата.

13995
0

Зимните композиции в градински контейнери са идеалното решение, ако искате да добавите цвят, да предизвикате интерес или да украсите двора, входа на дома, патиото, терасата или балкона през зимата.

Още от Фермер
3366
0

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

3546
0

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

6012
0

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

1827
0

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

2655
0

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският треньор Иван Колев подписа договор и започна работа в шампиона на Индонезия “Персиджа”. Тимът от столицата Джакарта ангажира бившия селекционер на младежкия ни национален отбор, след като се раздели с бразилеца Теко. “Договорът ми е за 1 г. с опция за продължаването му. Първите ми впечатления са, че в отбора има добри футболисти.

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

Двамата се събират на сцената на столичен клуб в Международния ден на жената. Там Руши Видинлиев ще изпълни микс от хитовете си. Белослава ще представи сингъла “Моята музика” от предстоящия си пети студиен албум, след като вече пусна първия - “Дай ми

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа