36 красиви, но много опасни растения

23 декември 2018
Цветна градина / Полезни съвети
44748
 

Градинарите, които освен цветя, отглеждат и деца, знаят колко взаимно опасни могат да са те. Бодли, тръни, отровни плодове или парливи листа - всичко това прави някои култури неподходящи за отглеждане, когато наоколо има малчугани.

Кои са най-често срещаните растения, които могат да привлекат детето с красотата си, но и да му навредят?

Отровни растения

За това, че някои от красавиците в лехите са опасни, понякога даже не подозираме. В края на краищата, какво би могло да бъде по-безобидно от първите пролетни кокичета или слънчевите нарциси, познати на всички? Уви, тези и много други растения са отровни.

Адонис

Цялото растение е отровно. Ако се яде, причинява стомашно-чревни смущения, промяна в сърдечния ритъм, импотентност, конвулсии.

Кандилка

Цялото растение е отровно, особено опасни са семената. Причинява химически изгаряния на устната лигавица и стомашно-чревния тракт.

Аконит (Самакитка, Вълче биле)

Цялото растение е отровно (включително цветният прашец). Няколко минути след отравянето имаме усещането за изтръпване и парене в устата, болка в стомаха, повръщане, последвани от замъглено зрение, болка в гърдите, отслабване на пулса. Особено отровен е при горещо време.

Беладона

Изключително отровна, най-опасна е във фаза на бутонизация и цъфтеж. В случай на по-леко отравяне пострадалият усеща парене и сухота в устата, фотофобия и "звезди" пред очите. При по-тежките форми имаме загуба на ориентация, гърчове, рязко покачване на температурата, недостиг на въздух, слаб импулс.

Бересклет

Плодовете са отровни. Погълнати в големи количества, причиняват разстройство на стомашно-чревния тракт, повръщане.

Лугуструм (Привет)

Плодовете са отровни. Отравянето се характеризира с нарушение на стомашно-чревния тракт, повръщане, понижаване на кръвното налягане, спазми и спазми.

Бругмансия (Ангелски тромпет)

Цялото растение е отровно, дори ароматът на цветовете е упойващ. Сокът, който попада върху кожата, причинява дразнене, ароматът е причина за главоболие и проблеми със съня, мощен халюциноген.

Черен бъз

Отровни са плодовете, особено неузрелите. Причинява гадене, обилно слюноотделяне, замаяност, сърцебиене, рядко гърчове.

Кокиче

Отровни са луковиците, а надземната част - в по-малка степен. Причинява повръщане, диария, увреждане на бъбреците, нарушения на кръвосъсирването.

Зюмбюл

Отровни са луковиците. Имат способността да натрупват оксалова киселина, която дразни стомашно-чревния тракт, причинявайки диария и повръщане. При попадане на сок върху кожата, може да се предизвика контактен дерматит.

Хортензия

Цялото растение е отровно. При по-леките случаи на отравяне може да се изпитва слабост, гадене и потене. При по-тежките случаи се достига до задух, затруднено дишане, нарушения на централната нервна система.

Делфиниум

Отровен е растителният сок. Причинява затруднено дишане, забавяне на сърдечната дейност, нарушения на централната нервна система.

Орлови нокти Capricole

Отровни са плодовете. Причиняват чревно разстройство, повръщане, диария.

Клематис

Той е изцяло отровен. При разтриване на надземните части може да предизвика кашляне, задушаване, сълзене на очите. Поглъщането причинява вътрешно кървене в храносмилателния тракт.

Рицина

Отровни са семената. На ранен етап от отравянето се появява гадене, диария, ниско кръвно налягане. По-късно може да се достигне до повреди на клетките на черния дроб, белите дробове и бъбреците, а чревните стени се разрушават.

Колхикум (мразовец, кърпи кожух)

Изцяло отровен. Отравянето се проявява чрез шок, дразнене на устната лигавица, кърваво повръщане и увреждане на костния мозък.

Лаконос

Отровни са плодовете, особено зрелите. Отравянето причинява гадене, замайване, затруднено дишане.

Момина сълза

Тя е изцяло отровна, особено цветовете. Дори водата във вазата, в която е имало букет от момина сълза, е отровна. Отравянето се проявява в гадене, повръщане, аритмия, недостиг на въздух, нарушена активност на централната нервна система.

Млечка

Отровен е растителният сок. Контактът с кожата причинява химически изгаряния.

Кукуряк

Токсично коренище. При поглъщане причинява слабост, нарушение на стомашно-чревния тракт, аритмия. Контактът с кожата може да предизвика дразнене и силна алергична реакция.

Напръстник

Изцяло отровен. Отравянето се проявява с гадене, повръщане, забавен импулс, замайване, задух, конвулсии, инфаркти.

Нарцис

Отровни са луковиците. След поглъщане предизвикват гадене, повръщане, припадъци, диария.

Олеандър (закум)

Тотално отровен (включително сокът, ароматът, димът, който се отделя при горене). Ароматът причинява главоболие и недостиг на въздух. При поглъщане на която и да било част от растението се увреждат храносмилателната, централната нервна и кръвоносната системи.

Червено куче грозде

Отровни са плодовете. Отравянето първоначално се проявява в слабост, неравномерна походка, аритмия. По-късно може да се появи повръщане, диария, болка в стомаха.

Рододендрон

Той е изцяло отровен. Първите признаци на отравяне са обилна слюнка и спазми, след това може да се появи отслабване на пулса на сърцето и парализа.

Росен (Самодивско биле)

Напълно отровен, особено семената. Отравянето се проявява с гадене, повръщане, диария, обща слабост, коремна болка, сънливост, спазми, задушаване, нарушена сърдечна дейност.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Декоративните арки за цветя променят много вида на градината и са красиви акценти в нея. Арката е древен архитектурен елемент, който е актуален през всички времена и успешно използван днес от

0

Ако искате да промените градината и да вкарате някоя нова идея можете да го направите чрез пътеките. Опитайте се да използвате естествен камък. Добре проектираната алея може да добави уникален чар

0

Въпреки, че не разполагате с много свободно време и неизчерпаем запас от сили, можете да създадете интересен пейзаж. Красива и функционална градина ще имате и без особени усилия.

0

С клонки с набъбнали пъпки във ваза С всеки изминал ден все повече се усеща идващата с бавна стъпка и безброй събуждащи се растения пролет. Малко остава!

0

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Последни новини
0

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

0

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

0

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

0

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

0

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото директно в морето.

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Българска камера лети към Луната, съобщи в интервю за БТА главният й конструктор инж. д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс".