Шарланът - течното злато от с. Доброплодно

17 декември 2018
Растениевъдство
36891
Няма снимка
Николай и Надежда Тодорови разчитат на прекия контакт с потребителите на шарлан, за да могат да разкажат за ценните му качества. Снимки: Галя Събева
1 2 3 4
 

Галя Събева

Високи добиви от слънчоглед през есента на 2018 г., но недостатъчно масленост за производство на шарлан - това е обобщението на Николай Тодоров, който повече от 20 години произвежда заедно със съпругата си шарлан във варненското село Доброплодно. Според фермера интересът към употребата на пресованото и нерафинирано слънчогледово олио расте и то предимно от младите хора.

Семейство Тодорови правят първите опити за добиване на шарлан през 1994 г. После, четири години по-късно, пускат първите количества. Стартират с малко, за да преценят как ще се приеме. “Постепенно се запалихме. Имахме една по-малка машинка, после закупихме по-голяма и продължаваме да работим с нея”, разказва Николай Тодоров и допълва: “Сега добиваме средно по 100 литра на месец. Не е някакво голямо производство, но вече имаме постоянни потребители, които идват на място при нас. Това са хора, които са почитатели на здравословното хранене”.

В миналото шарлан се е наричало ореховото масло, което се е произвеждало в шарланджийски работилници. В последствие при налагането на слънчогледа като култура у нас, започва добиването на студено пресовано масло, но названието си остава. Преди обаче да добие популярност у нас, в Близкия Изток са наричали шарлан маслото от сусам. Според Николай Тодоров може би защото най-важен е процесът на студеното пресоване. У нас през вековете назад се е произвеждал шарлан, но вече са твърде малко историческите данни за това и почти не са оцелели шарланджийските работилници.

“Разликата между шарлана и запечатаното в бутилки фабрично олио е голяма. Тук нямаме никаква допълнителна обработка след смилането на слънчогледа. При рафинираното се слагат и химически добавки, за да има по-голямата трайност”, разкрива тайната на производството фермерът. С гордост разказва за световното изложение на чисти храни в Торино, Италия, на което са били поканени да участват като производители на екологична стока. “Основното изискване към участниците беше възможно най-малка обработка на храните. Оказа се, че нашият шарлан много се хареса. Дадоха ни висока оценка и това много ни радва. Изкупиха ни всички количества, получихме поръчки дори от Америка и Бразилия”, не крие задоволството си производителят.

У нас шарланът от село Доброплодно се приема много добре и има верни почитатели. “Тук в България успяваме всичко да реализираме. Имаме си партньори, които на ишлеме носят слънчоглед и им произвеждаме средно по 80-100 литра шарлан. Така имат слънчогледово масло за цяла година. И така до новата реколта”, разказва още Николай Тодоров. Оказва се обаче, че високите добиви от слънчоглед през тази есен не са равнозначни на висока масленост. “Има слънчоглед, но не пуска, не дава масло. Това стана заради валежите през лятото, които повлияха на реколтата. Дъждовете отмиха прашеца, пчелите не можаха да опрашат слънчогледа”, разясни още производителят и допълва: “Ние нямаме площи със слънчоглед, не отглеждаме тази култура. Работим със земеделски производители и избираме от кого да закупим слънчоглед. Знаем кои сортове са подходящи, тъй като има по-твърди, по-меки, по-маслени и т.н.”.

Доколко новата селекция слънчоглед, предлагана от семенарските компании на българския пазар, е подходяща за производство на шарлан, е много трудно да се отговори. Николай Тодоров споделя, че преди години са работили със стари руски сортове, които вече не се сеят. Тези слънчогледи са имали по-силен аромат, с повече етерично масло. В момента клиенти от Русия и Украйна търсят точно такъв шарлан със силно изразен вкус. “Българските слънчогледи, произвеждани от Добруджанския институт в Генерал Тошево, също бяха много добри и подходящи за студено пресоване и добив на шарлан. Сега става по-трудно да открием нов хибрид. Влияние разбира се, оказват и климатичните условия”, допълва още Николай Тодоров.

Шарланът съдържа най-много видове мастни киселини, които действат изключително благотворно на човешкия организъм. Николай Тодоров отбелязва, че трябва да се консумира само в суров вид, без термична обработка, за да се запази богатият му хранителен състав и полезните вещества. На вид олиото изглежда мътно, но това е заради студеното пресоване на сурови небелени слънчогледови ядки и след това филтрацията. “Колкото по-бистро, толкова повече химия”, обобщава още Николай и посочва, че шарланът е гъст, плътен, със специфичен аромат, вкусен и най-важното - изключително полезен. За да останат верни на насочеността на производството си, семейство Тодорови прави още натурален ябълково оцет и сироп от черен бъз.

Още от Растениевъдство
0

От земеделските стопанства там не трябва да се търси икономически ефект, коментира Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите Ваня Велинска - Г-н Джиков по време на Празника

0

Рехавата снежна покривка, която падна над нивите едва ли ще застраши сериозно есенниците. Разбира се, евентуални проблеми са възможни при по-слабите посеви

0

Продуктите на Амитица защитават културните растения, но са щадящи към пчелите и околната среда Ваня Велинска, Пазарджик Не може да влияем върху климата, както и върху цените на продуктите

0

Чрез овощарската вар плодовата реколта може да се защити от дрозофила сузуки и крушова бълха Ваня Велинска С варосването на овощните дръвчета може да се реши проблема с някои от много опасните

0

Има ли бъдеще хибридната пшеница?  Този въпрос бе сред акцентите в презентацията на селекционера Костадин Костов от Синджента пред земеделските производители по време на форума Академия за фермери в

Последни новини
0

То е първата брънка към създаване на действителна пчеларска гилдия, категоричен е Николай Гайдов, председател на ОПС “Акация 1899” - Пловдив Жени Владинова Пчеларският сектор се нуждае от структурни

0

През следващото денонощие времето над страната ще се задържи облачно, в равнините и низините мъгливо. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд

0

Лятото на 2019 г. беше най-трудното в живота на руските пчелари. Масовата смърт на пчелите, която започва през юни и до късна есен не бе приключила, поставя под въпрос съществуването на частно

0

Най-големият сервизен център в района на Североизточна България бе официално открит днес. Той се намира в град Исперих и е дело на фирма "Агротайм Техник"

0

Сухата зима е много по-опасна, отколкото когато има сняг. В някои по-ветровити райони често се наблюдава отвяване на снежната покривка. Това е изключително неблагоприятно за овощните дървета

Коментари
1 от Red на 17 декември 2018
SHARLAN E OLIO NA TURSKI !

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Аз съм фен на „Левски", другите хора с мен бяха мои приятели също привърженици на отбора. Ние се познаваме от спорта, те също са спортисти”, коментира ММА боецът Георги Валентинов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Той беше подписал договор с "Белатор" - една от най-влиателните организации в този спорт в края на октомври,

Докладът на Медицински надзор относно случая с починалото 3-годишно дете в София не показа пропуски в работата на лекарите. Какво обаче показва вътрешна проверка в здравното заведение - коментира пред БНТ проф. д-р Иван Литвиненко, детски невролог от болница "Проф. Иван Митев". "Ние също направихме проверка и заключихме

Актьори, режисьори, оператори, сценаристи - екипът на драматичния сериал на Нова тв, ще се събере, за да изгледа заедно развръзката. Това ще стане на 19 декември, четвъртък, когато и телевизията ще покаже последния 52-и епизод - ще го излъчи от 22