Шарланът - течното злато от с. Доброплодно

17 декември 2018
Растениевъдство
43434
Няма снимка
Николай и Надежда Тодорови разчитат на прекия контакт с потребителите на шарлан, за да могат да разкажат за ценните му качества. Снимки: Галя Събева
1 2 3 4
 

Галя Събева

Високи добиви от слънчоглед през есента на 2018 г., но недостатъчно масленост за производство на шарлан - това е обобщението на Николай Тодоров, който повече от 20 години произвежда заедно със съпругата си шарлан във варненското село Доброплодно. Според фермера интересът към употребата на пресованото и нерафинирано слънчогледово олио расте и то предимно от младите хора.

Семейство Тодорови правят първите опити за добиване на шарлан през 1994 г. После, четири години по-късно, пускат първите количества. Стартират с малко, за да преценят как ще се приеме. “Постепенно се запалихме. Имахме една по-малка машинка, после закупихме по-голяма и продължаваме да работим с нея”, разказва Николай Тодоров и допълва: “Сега добиваме средно по 100 литра на месец. Не е някакво голямо производство, но вече имаме постоянни потребители, които идват на място при нас. Това са хора, които са почитатели на здравословното хранене”.

В миналото шарлан се е наричало ореховото масло, което се е произвеждало в шарланджийски работилници. В последствие при налагането на слънчогледа като култура у нас, започва добиването на студено пресовано масло, но названието си остава. Преди обаче да добие популярност у нас, в Близкия Изток са наричали шарлан маслото от сусам. Според Николай Тодоров може би защото най-важен е процесът на студеното пресоване. У нас през вековете назад се е произвеждал шарлан, но вече са твърде малко историческите данни за това и почти не са оцелели шарланджийските работилници.

“Разликата между шарлана и запечатаното в бутилки фабрично олио е голяма. Тук нямаме никаква допълнителна обработка след смилането на слънчогледа. При рафинираното се слагат и химически добавки, за да има по-голямата трайност”, разкрива тайната на производството фермерът. С гордост разказва за световното изложение на чисти храни в Торино, Италия, на което са били поканени да участват като производители на екологична стока. “Основното изискване към участниците беше възможно най-малка обработка на храните. Оказа се, че нашият шарлан много се хареса. Дадоха ни висока оценка и това много ни радва. Изкупиха ни всички количества, получихме поръчки дори от Америка и Бразилия”, не крие задоволството си производителят.

У нас шарланът от село Доброплодно се приема много добре и има верни почитатели. “Тук в България успяваме всичко да реализираме. Имаме си партньори, които на ишлеме носят слънчоглед и им произвеждаме средно по 80-100 литра шарлан. Така имат слънчогледово масло за цяла година. И така до новата реколта”, разказва още Николай Тодоров. Оказва се обаче, че високите добиви от слънчоглед през тази есен не са равнозначни на висока масленост. “Има слънчоглед, но не пуска, не дава масло. Това стана заради валежите през лятото, които повлияха на реколтата. Дъждовете отмиха прашеца, пчелите не можаха да опрашат слънчогледа”, разясни още производителят и допълва: “Ние нямаме площи със слънчоглед, не отглеждаме тази култура. Работим със земеделски производители и избираме от кого да закупим слънчоглед. Знаем кои сортове са подходящи, тъй като има по-твърди, по-меки, по-маслени и т.н.”.

Доколко новата селекция слънчоглед, предлагана от семенарските компании на българския пазар, е подходяща за производство на шарлан, е много трудно да се отговори. Николай Тодоров споделя, че преди години са работили със стари руски сортове, които вече не се сеят. Тези слънчогледи са имали по-силен аромат, с повече етерично масло. В момента клиенти от Русия и Украйна търсят точно такъв шарлан със силно изразен вкус. “Българските слънчогледи, произвеждани от Добруджанския институт в Генерал Тошево, също бяха много добри и подходящи за студено пресоване и добив на шарлан. Сега става по-трудно да открием нов хибрид. Влияние разбира се, оказват и климатичните условия”, допълва още Николай Тодоров.

Шарланът съдържа най-много видове мастни киселини, които действат изключително благотворно на човешкия организъм. Николай Тодоров отбелязва, че трябва да се консумира само в суров вид, без термична обработка, за да се запази богатият му хранителен състав и полезните вещества. На вид олиото изглежда мътно, но това е заради студеното пресоване на сурови небелени слънчогледови ядки и след това филтрацията. “Колкото по-бистро, толкова повече химия”, обобщава още Николай и посочва, че шарланът е гъст, плътен, със специфичен аромат, вкусен и най-важното - изключително полезен. За да останат верни на насочеността на производството си, семейство Тодорови прави още натурален ябълково оцет и сироп от черен бъз.

Още от Растениевъдство
0

Продължава жътвата на пшеницата в цялата страна. Все още няма официално данни за добиви и качеството на зърното. Картината е доста шарена не само в различните райони на страната

0

Жътвата в Добричка област върви с усилени темпове, като средните добиви от декар пшеница са най-различни – от 10, през 50-60 , в някои полета в Каварненско между 300 и 500 кг, заяви проф

0

Българските производители се стремят да отговорят на новите тенденции на пазара. Доказателство за това е реколтирането на безсеменни дини, които имат много предимства както за фермерите

0

Отглеждането на зеленчуци от разстояние е възможно, показва експеримент във Вагенинген, Нидерландия Ива Тончева Няколко международни екипа се включиха в експеримент за автономно отглеждане на чери

0

Сравнително добра реколта от зърно очакват земеделските производители от района на Ловеч. За добиви от 600-700 кг/дка при ечемика и 700-800 кг/дка, съобщава фермер от региона

Последни новини
0

Карантинните срокове на препаратите са посочени в скоби Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През юли сериозна опасност за овощните култури представляват гъсениците от второто поколение плодови

0

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през нощта в северозападните

0

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините

0

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

0

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

Коментари
1 от Red на 17 декември 2018
SHARLAN E OLIO NA TURSKI !

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специализирана прокуратура продължава действията по разследването подосъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Заключението от изготвената компютърно-техническа експертиза на иззети по делото веществени доказателства е обект на задълбочен анализ. С оглед изясняване на обективната истина по досъдебното производство се

Италианският композитор Енио Мориконе почина на 91 години. Той е написал музиката към повече от 500 филма, като една от най-известните му творби е саундтракът към лентата на Серджо Леоне – "Добрият, лошият и злият". Мориконе е роден в Рим през 1928 г., като започва да създава музика към филми през 1955 г., а през 1964 г

Нищо чудно да видим Горан Благоев като кандидат-депутат в партията на Цветан Цветанов Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва в интервю за "24 часа" Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква -