Несменяемостта на растенията е смърт за почвите - стара максима, която не се спазва и днес

Това бяха основните изводи на шестата годишнина на световния ден на почвите и празника на Институт "Пушкаров", които празнувайки, дадоха тревожни сигнали към българската аграрна общественост и фермерите за състоянието на почвите у нас.

Според проф. Методи Теохаров, специалист с над 40 г. опит в почвоведската наука и председател на Българското почвоведстко дружество, още от столетия е известно, че несменяемостта на растенията е смърт за почвите, но разбира се в днешен вариант проблемите имат и малко по-различен аспект, въпреки че казаното е общовалидно. Според неговия доклад българското законодателство от над 20 години насам е в огромен дълг към състоянието на почвите у нас, а

арендаторска България не се съобразява с техните качества и опазване

Според аналитичните доклади на другите основни докладчици като проф.Светла Русева, директор на Институт "Пушкаров" и проф.д-р Ирена Атанасова от същия институт, анализирала почвеното замърсяване като скрита реалност, нещата у нас са доста тревожни.

Някои от научните работници споделиха, че в България почти от година се крие истината, залегнала в

последния доклад на ЕК, според който България е на едно от първите места като изоставаща по отношение на опазването на почвите

и устойчивостта на земеделската земя, където са отправени и много сериозни препоръки към нас.

Какви са данните от анализите, които са от полза най-вече за фермерите. Какво докладва страната ни на международните симпозиуми, за каква кауза ще работи в името на земеделието и какви ще бъдат европейските директиви за опазване на почвите и устойчивостта на земеделската земя - всички интересни данни ще  намерите в следващия брой на в."Български фермер" от 13 декември.