Това е необходимо, но недостатъчно условие

При покупката на зайци много стопани отдават значение само на външни данни, а онова, което е "вътре" - на генетично равнище, остава на втори план. И затова впоследствие се налага да се прави селекция.

Кои са признаците, по които се прави отборът

на зайците за разплод? Те са различни и всеки от тях се състои от редица показатели. Има дори признаци, които са взаимноизключващи се. Затова е важно да се познава взаимната връзка на признаците и да съсредоточите усилията си на най-важните.

Признаците, които лесно и точно могат да бъдат отчетени и измерени в млада възраст, се подобряват по-бързо. Например

живото тегло на заека

Но е важно да не се допуска отборът да се прави въз основа само на него, без да се отчита големината на зайчилото, тъй като най-едри са животните от малобройните зайчила. А това е резултат само от благоприятно стечение на обстоятелствата, а не на добра наследственост.

Много зайцевъди допускат грешката да правят продължителен едностранчив отбор само по живо тегло.

От икономическа гледна точка

устойчивостта на болести, млечността и майчинските качества

имат много по-голямо значение от очакваното увеличение на теглото.

Освен това много важно условие за успешна селекция е доброто здравословно състояние на поголовието и добрите условия на хранене. Благодарение на тях по-пълно се проявяват наследствените заложби на животните.

При лоши условия на отглеждане

започва да действа естественият отбор

и селекционно предимство получават по-здравите животни, които най-често нямат признака, който бихте искали да развивате и запазвате впоследствие.