Пийте вода

Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост. Специалистите съветват да се изпиват по осем чаши вода на ден, както и по една чаша преди всяко хранене.

Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка наподобява хранене и така лесно ще заблудите организма. Освен това, дъвката укрепва мускулите на челюстта и увеличава концентрацията.

Дремнете малко

Не можете да спрете да мислите за ядене? Опитайте се да придремете малко и най-вероятно ще се събудите енергични и отпочинали. Обикновено след дрямка не чувствате глад, тъй като докато спите стомахът произвежда по-малко киселини.

Яжте малки порции

Най-добрият начин да се чувствате сити е честото хранене. Това наистина може да помогне да отслабнете. Замяната на една голяма порция с няколко леки хапвания ще засили метаболизма, а стомахът няма постоянно да подсеща за себе си. Опитайте да разпределите дневния прием на храна на 6 хранения.

Яжте повече пресни зеленчуци

Ако не можете да се отървете от чувството за глад, яжте нещо, което ще ви даде чувство на пълнота и ще ви освободи от чувството за вина. Зеленчуците, които не съдържат нишесте, могат да се консумират през деня без да натоварват стомаха. Например, ако ядете целина, тялото изгаря повече калории, отколкото съдържа зеленчука.

Намалете количеството въглехидрати

Въглехидратите стимулират производството на инсулин, предизвиквайки усещане за глад. В крайна сметка, вместо да се чувствате сити, започвате да изпитвате постоянен глад. За да можете да контролирате теглото си, намалете количеството въглехидратите.

Увеличете количеството на белтъчините

За преработката на белтъците на организма ви е нужно повече време, отколкото за усвояването на въглехидратите. Белтъчната храна ще ви помогне да се чувствате сити между храненията.

Увеличете влакнините

Фибрите бързо запълват стомаха и отнемат много време, за да се усвоят. Целулоза се намира в големи количества в овес, пшеница или ръж, в бобовите растения, сушените плодове и зеленчуци, моркови, цвекло, аспержи, целина, зеле, броколи, спанак.

Не прескачайте закуската

Голяма част от хората сутрин не изпитват глад. Ето защо те смятат, че закуската не е важна за диетата. Всъщност закуската в никакъв случай не бива да се пропуска. Чрез нея активирате метаболизма. Тя ви дава енергия за целия ден.

Яжте повече яйца

Търсите ли продукт с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини? Продукт, който може да ви спаси от глад и да ви даде необходимата енергия? Такъв продукт съществува и това са яйцата. Ако имате проблеми с високия холестерол, избягвайте жълтъците.

Четкайте зъбите и езика често

Ментовата паста за зъби потиска вкусовите рецептори и притъпява желанието да хапнете нещо. Първо, поради богатия вкус на пастата, няма да усетите вкуса на храната. На второ място, вкусът на мента в устата, "измамва" тялото, заблуждавайки го, че току-що сте яли.

Правете упражнения

Всяко упражнение, независимо дали се разхождате, тичате или просто сутрин правите упражнения, увеличава нивото на адреналин в тялото и намалява чувството на глад. Освен това, е добър начин да си "запълвате" времето между храненията.

Избягвайте солта

Прекомерният прием на сол е вредно и може да доведе до дехидратация. Много хора често бъркат чувството на глад и чувството на жажда. Солта ви кара изпитвате жажда, докато вие погрешно мислите, че сте гладни.

Избягвайте захарта

Освен че захарта се усвоява лесно от организма и допринася за увеличаване на теглото, тя увеличава чувството за глад. Хапването на нещо сладко между храненията не засища за дълго и ви кара да ядете повече.

Избягвайте алкохола

Алкохолът са "празни" калории, които не носят никакви ползи за организма. Освен това алкохолът увеличава апетита. Факт е, че леката интоксикация ви пречи да разберете от колко храна наистина имате нужда. Вие се отпускате и вероятно консумирате повече храна, отколкото ако сте трезви.