При допълнителните минавания на техника върху спечената земя стават чести аварии, правят се ремонти, има голям разход на гориво, нарушава се водният баланс на почвата

Екип на в. “Български фермер”

Удари ни есенната суша. Нейните проявления не са по-различни от тези на лятната. Но пораженията, както показват фактите, са може би двойно и тройно по-големи върху новите посеви, а проблемите засягат директно фермерския джоб.

Това ни съобщиха през последните дни агрономи и мнозина наши читатели, понасящи ударите на спечените ниви. Най-сериозно е пострадал от липсата на дъжд районът между София и Стара Загора. Силни, екстремни са вредите и в северната част на Северозападна България, във Видинско, както и в големи райони от западната част на Южна България (около Сандански), където на места валежите са около 1-2% от обичайните месечни количества и са без стопанско значение. Под 50% от обичайното бяха месечните валежи през октомври в Разградско, Кърджали, Варненско, Сливен.

В Добруджа валежите и влагата в почвата също са малко, но обстановката не е така застрашителна за сезонните полски работи.Все пак и там има поражения върху естественото развитие на есенниците.

Този климатичен феномен се наблюдава не само у нас. Трайното засушаване направи поразии дори и във влажните зони на стария континент. Много европейски страни реализираха значително по-малки добиви заради високите температури и продължителните периоди без валежи. Неблагоприятното време продължило от лятото и през есента засегна чувствително и целите Западни Балкани

Разговаряхме по телефона с известния пловдивски земеделски производител и дилър на агротехника Ангел Вукодинов и поискахме неговото експертно мнение. Той с тревога сподели, че жестоката суша не отстъпва, обратното, задълбочава се и той скоро не вижда подобрение. Неговите очаквания са, че и през целия ноември, както подсказват и синоптиците, засушаването ще продължи. Сухото и топло за сезона време още повече ще изсуши горния почвен слой и ще затрудни допълнително агротехническите мероприятия, покълването и развитието на есенните култури.

Нещо повече, увеличава се значително работата на земеделските стопани.

Особено това се отнася за сезонните почвообработки. Нормалните срокове се провалят, поставено е под съмнение оцеляването на част от покълналите посеви.

Както сподели Вукодинов продължаващата вече месеци суша нанася и други съществени щети. Не само върху агротехническите срокове, не само върху земеделско производство, но и върху състоянието на машинните паркове на стопаните, а във връзка с това, и върху финансовия баланс на фермерите.

Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер", който от днес е на пазара

Земята е спечена като кирпич
Земята е спечена като кирпич
Плуг след неуспешен опит да влезе в нивата
Плуг след неуспешен опит да влезе в нивата
Дори и тежкият култиватор Хелиос, предназначен за неблагоприятни условия, се затруднява в спечената почва
Дори и тежкият култиватор Хелиос, предназначен за неблагоприятни условия, се затруднява в спечената почва
Трактор се опитва да оре в трудните условия без да счупи някоя от стойките на плуга
Трактор се опитва да оре в трудните условия без да счупи някоя от стойките на плуга