Най-добре е да консумираме ябълките в прясно състояние. Но, за да ги съхраним правилно, ни трябват здрави плодове. Трябва да се наредят в щайги на 1 или 2 реда, като всяка е обвита с хартия. Поставени в проветриви помещения, при температура не по-висока от 8 градуса и 90-95% влажност, могат да издържат до пролетта. Добре е през две седмици да се преглеждат и да се отстраняват изгнилите плодове.

Стерилизирани ябълки: Обелени ябълки се настъргват на едро ренде, като от време на време се поръсват с капки лимонов сок. Леко изстискани, се насипват в бурканчета от мед, като се ръсят с малко захар. Стерилизират се 5 мин. В такъв вид могат да се употребяват директноа и за сладкиши. Вкусът е като на току-що настъргана ябълка.

Желе: Нарязани 2 кг кисели ябълки и два лимона се заливат с вода, докато се покрият, и се варят до омекване. Сокът се прецежда и към него се прибавя на всеки литър по 500-700 г захар. Насипва се горещо в затоплени буркани.

Мармалад: Избират се добре узрели и ароматни ябълки. Задушават се в малко вода до омекване. Претриват се и се смилат. Към получената каша се прибавя 1 кг захар на 3 кг обелени и изчистени ябълки. Вари се до сгъстяване.