Полезна е при заболявания на щитовидната жлеза, стомашно-чревни проблеми, малокръвие

Дошла от далечен Китай и Япония, райската ябълка постепенно си пробива път и у нас. Отглежда се главно по Черноморието, Сливен, Хасково и топлите райони на Южна България. Тя е едно от най-екзотичните и сравнително студоустойчиви субтропични овощни растения.

Плодовете съдържат до 19 процента захари (главно глюкоза), до 1,2% протеини и около 1% лимонена киселина. От микроелементите преобладават калий, фосфор и магнезий. Има богат витаминен състав: провитамин А, вит.С, В1, В2 и Р. В малки количества се доказва и вит. Е. Плодовете са ценни не само като храна, но и като диетично и лечебно средство.

В Китай, Япония, Испания, Италия и др. страни райската ябълка е на голяма почит. Плодовете се консумират в прясно състояние, сушени, в сладка, желета, мармалади и сиропи. Редовната консумация подпомага лечението на скорбут, стомашно-чревни заболявания, малокръвие. Силно изразено е положителното действие при заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Сокът и отварата от плодовете имат отхрачващо действие. За зарастване на рани с успех се ползва месестата част на пресни плодове и листа. Прави се компрес. А прахът, получен от стрити сухи листа, се използва като кръвоспиращо средство. След селекция са създадени много сортове, които са разпределени в 3 групи: тръпчиви (които могат да се консумират в прясно състояние след лагеруване от 10 до 30 дни), вариращи (плодовете са с непостоянна тръпчивост) и нетръпчиви (годни за консумация веднага след узряването им).

Сокът заедно с мед е безценно лекарство

Ябълковият сок и медът са отдавна познати природни лекарствени продукти. Тяхната съвместна употреба многократно повишава оздравителния ефект. В редица случаи заместват скъпоструващите лекарства. Д-р Луис Дюкар от Женева съветва да се използва ябълковият сок с мед при следните случаи:

Артрити - Разбъркайте супена лъжица ябълков сок и супена лъжица мед в чаша топла вода. Пийте сместа сутрин и вечер като лекарство против артритните болки. Можете да си приготвите и мазило от равни части ябълков сок и мед (добре разбъркани), с което да мажете и втривате в зоните на болката.

Жлъчни инфекции - чаена лъжичка ябълков сок, разбъркана с чаена лъжичка мед. Взема се сутрин, обед и вечер за елиминиране на бактериите, предизвикващи жлъчната инфекция. При особено упорити инфекции се добавя и една чаена лъжичка сок от червени боровинки.

Рак - Изследванията показват, че ябълковият сок и медът могат значително да повишат процента на подобрилите състоянието си при пациенти с диагностициран рак. В едно от проучванията 387 мъже и жени, наред с химиотерапията, са вземали всеки ден ябълков сок и мед. Два пъти повече пациенти от тази група са влезли в ремисия на заболяването си, отколкото пациентите, които не са вземали от тази смес и са били само на химиотерапия.

Трудно зарастващи рани - Два пъти на ден приемайте мед и ябълков сок, като добавка към салатата. Това ще помогне за бързото зарастване.

Холестерол - Вредното влияние на тлъстите храни може да се намали, ако пиете горещ чай, направен от 2 чаши вода, 2 суп. лъжици мед и 3 суп. лъжици ябълков сок. Пие се два пъти на ден за понижаване на холестерола в кръвта.

Настинки - Вземайте по 1 суп. лъжица ябълков сок и 1 ч. лъжичка мед и симптомите на простудата ще изчезнат за няколко часа. Комбинацията е особено ефикасна, когато простудата е придружена с болки в гърлото.

Изтощение - Специалистите препоръчват смесването на 1/2 ч. лъж. ябълков сок и 1 суп. лъж. мед. Разбъркват се в чаша гореща вода. Пие се при силна умора и изтощение.