Нови тенденции и модерни възможности за търговия в селското стопанство

Алма Давидова

Повишава се делът на преработката на собствена продукция в агробизнеса. Износът на хранителни продукти с по-висока добавена стойност се увеличава през миналата година и през първото полугодие на 2018 г., показва статистиката. Това е най-важната положителна тенденция в агротърговията на България.

Зърнените и техническите култури продължават да са най-голям дял в производството на селскостопанска продукция. Но ефектът от появата на нови преработвателни мощности - мелници,маслобойни и спиртоварни, е, че повече базисна продукция се задържа в България, вместо да се изнася като суровина с малък марж.

За пример може да послужи преработката на слънчоглед. Производителите на олио се радват на много добри печалби, а имат и перспективи на пазарите в Западна Европа и Близкия Изток, където палмовото масло се замества със слънчогледово.

А царевицата освен за фуражи отива и в спиртоварните.

Това че агросуровините, се използват за преработка не само повишава печалбите, но стимулира и да се обръща внимание на качеството им.

Целия текст може да прочетете в новия брой на в. Български фермер", който от днес е на пазара.