Без пастьоризация

Предварително подготвената тиква се пропуска през сокоизстисквачка. На всеки литър сок се добавят по 5 суп. лъж. захар. Поставя се на котлона и се загрява до 90 градуса. Сокът се вари 5 минути и се налива в стерилизирани буркани. Преобръщат се и се оставят да изстинат.

Пастьоризиран

Отново със сокоизстисквачка изкарайте сока от тиквата. Поставете го на котлона да заври и веднага след това го разсипете в стерилизирани буркани. Пастьоризирайте половин литровите буркани за 10 минути при температура 90 градуса. Обръщане те и оставете да изстиват.

Без сокоизстисквачка

Обелете тиква, нарежете на парчета с размери 2-4 см и ги поставете в тенджера. Добавете вода, така се да се покрие плода. От семенната част отстранете семките, а меката част се добавя към нарязаната тиква. Така ще получите по-добра гъстота и плътност на сока. Доведете до кипене и варете 5 минути. Сварената тиква се претрива през сито. Върнете получената маса в тенджерата и добавете захар и лимонена киселина (200-300 г захар и 15 г киселина на 6 литра сок), изцедете сока от 2-3 портокала, разбъркайте добре и отново върнете на котлона. След като кипне го разсипете в стерилизирани буркани и обърнете с дъното нагоре.

И с ябълки

Продукти: 1 кг тиква, 1 кг ябълки, захар на вкус, кората на един лимон

Приготвяне: Изцедете сока от тиквата и ябълките и ги смесете. Добавете захар на вкус (зависи колко са кисели ябълките). Прибавете настърганата кора от лимона и поставете на котлона. Загрейте до 90 градуса и оставете за 3-4 минути. Разлейте в половинлитрови стерилизирани буркани. Варете 10-ина минути, извадете бурканите и ги обърнете да изстиват.