През зимните месеци, когато няма работа на пчелина, е добре да приготвите нови пчелни рамки с восъчни основи, които ще са необходими на пчелните семейства през пролетта, напомнят от beniovmed.ucoz.com.

Какво е необходимо, за да да пристъпите към работа:

1. Восъчни основи

2. Тел пчеларски (от пчеларския магазин (0,3 или 0,5 мм)

3. Сковани, пробити и обтелени пчелни рамки

4. Дъска-подложка с размери малко по-малки от вътрешния размер на пчелната рамка

5. Ножче

6. Трансформатор (за залепване на восъчния лист)

За да се монтира восъчната основата към рамката, рамката предварително трябва да бъде пробита и обтелена. Телът се монтира по различни начини - хоризонтално, вертикално, зигзагообразно и смесено.

Тук ще се спрем на хоризонталното поставяне на тела, тъй като то е по-добро. На плодниковите Дадан-Блатови рамки се поставят 4-5 хоризонтални реда тел, на магазинните 2, а на многокорпусните 3 реда тел. Най-горния ред трябва де е по близко до горната летвичка на 2-3 см,а останалите се разполагат на равно разстояние един от друг. Телът се монтира към рамката с помощта на две пирончета. Едното, приковано до горната дупка на едната вертикална летва, а другото до долната (последната) дупка на другата летва. На тези пирончета се замотава тел, като се изпъва максимално (на струна). Рамката вече е готова.

Сега трябва да приготвим и восъчния лист. Поставяте го върху дъската, като две от страните му да съвпадат на две от страните на дъската. Изрязвате с ножче излишната вертикална част. По желание можем да изрежем и една част и от хоризонталната страна. Ако направите това, ще лепите листа само към горната летва (което е по-добре), в противен случай, ще трябва да залепите и за долната.

Трябва да оставите толкова восъчен лист отгоре или отгоре и отдолу, колкото да можете да го подвиете и да го притиснете към летвите (около1 см). Върху готовия по размер восъчен лист (който е върху дъската) поставяте рамката. Подавате за кратко ток, с две жички, които опирате на пироните от двете страни на рамката. Телът се загрява, разтопява восъка и вече имате готова пчелна рамка с основа. Остава само с помощта на малко ножче (топло) да притиснете горния подвит край на листа към летвата.

Важно!

1. Добре е да се работи в топло помещение или на слънце, защото тогава восъкът е пластичен, лесно се огъва и не се чупи.

2. Тела, който ще се използва, по-добре да е по-дебел, защото тънкият тел при нагряване се деформира (изкривява), и залепването не е много сполучливо.

Успешна работа!