Това се отнася за няколко позиции, които са залегнали в проектобюджета за 2019 г., който е качен вече за обсъждане на страницата на Министерство на финансите.

Държавата ще преотстъпва корпоративния данък на земеделски стопани, изпълняващи инвестиционни проекти за преработка на селскостопанска продукция.

Данъчното облекчение е заложено в проектобюджета за 2019 г., преференцията е разписана в Закона за корпоративното и подоходно облагане.

Тази помощ ще се прилага за данъчните периоди до края на 2020 г. за предприятия, ангажирани в дейности по производство на непреработена растителна и животинска продукция и за инвестиции на земеделски стопани в нови сгради и нова земеделска техника.

И през следващата календарна година държавата

ще покрива част от акциза върху газьола

използван в първичното селскостопанско производство, се посочва в проекта на финансовото министерство. Отстъпката от стойността на акциза е одобрена като държавна помощ от ЕК и ще се прилага до 2020 г. включително. Общият размер на помощта се утвърждава със Закона за държавния бюджет за съответната година и е около 84 милиона лева.

Има предложения и за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, свързани със Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС).

Предлага се лицата да могат да се дерегистрират по избор след изтичането на 12 месеца от началото на календарната година, следваща годината на доброволната регистрация. С цел облекчаването им при дерегистирация е предложено срокът за внасяне на данъка по справка-декларацията за последния данъчен период да се увеличи до края на календарния месец, следващ месеца, през който е следвало да бъде подадена.