Най-честата причина е липсата на достатъчно движение

Последните изследвания категорично показват, че болките в гърба се срещат все по-често, а възрастовата граница пада.

“През активния живот около 80 на сто от хората, в една или друга степен, изпитват болки в гърба”, твърди д-р Алф Нахемсон, хирург-ортопед от Университета на Гьотеборг. Според други специалисти процентът достига до 90. Всички специалисти са единодушни по отношение на възрастта на хората, страдащи от болки в гърба - това са трудоспособни хора на възраст между 30 до 50 г. В периода между 45-50 години болките могат да станат причина за временно изгубване на работоспособността.

Болките в гърба са еднакво характерни и за двата пола. Лекарите ги свързват с няколко основни фактора: начин на живот, генетична предразположеност, неблагоприятна обстановка на околната среда и недостиг на определени микроелементи в организма. Не трябва да се пренебрегват и индивидуалните фактори - възраст и професия.

Според проф. Норберг Сандер почти всички случаи на болки в долната част на гърба са следствие от слаби мускули и наднормено тегло.

Най-опасните за гърба дейности са тежкият физически труд и седящата работа. Статистиката потвърждава, че повече от половината от работещите в офис страдат от хронични болки в гърба.

Има ли начин да се предотвратят болките?

Най-верният път за справяне със проблема и подобряването на живота и всекидневните навици е да избегнете натрупването на излишни килограми. Затова следете храненето си. Откажете цигарите и се движете повече.

Ако болката вече се е появила, използвайте ефективните обезболяващи и противовъзпалителни средства, които лесно проникват в тъканите и бързо облекчават страданието.

Консултирайте се с лекар или специалист, който да открие точната причина и да назначи правилното лечение.