Зеленчуците драстично поскъпват

11 октомври 2018
Агробизнес
0
4977
1 2
 

Доматите, пиперът и картофите в Европа - с най-високи цени от 5 години

Алма Давидова

Очертава се този да e сезонът с едни от най-високите цени на зеленчуците в Европа за последните 5 години. Това важи не само за доматите и донякъде пипера, но и за картофите.

В основните производителки на ЕС се очаква цената на едро на картофите да не пада под 0,25 евро/кг до следващата реколта, по оценки на FreshPlaza.

От няколко години, ЕС се превърна от нетен вносител на храни и селскостопански стоки в нетен износител.

Причината не е в нарастване на производството, което се повишава незначително за последните 20 години, а по-скоро заради скока в търсенето на храни в останалите части на света.

Зеленчуците представляват 2,5% от целия експорт.

За Европа през този месец / октомври/ се очаква по-голям ръст в цените на краставиците, като първите дефицити се появяват на пазара в Германия, където цените на едро вече надвишават 1 евро/кг.

Германия е сред най-големите пазари в Европа и силно може да повлияе на пазарната конюнктура.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

Пиперът и у нас е с 50% по-скъп. Предвижданията на САРА за пипера са за производство от 55 хил.т, което е запазване на нивата от 2017 година.

Цените на дребно за зеления пипер се измерват на равнища от около 1,82 лв/кг, което е с около 50% над месечните цени за периода 2013-2017 г.

Ръст на вноса се отчита и при пипера. За периода януари-юни, 2018 г., е внесен с 32% повече сладък пипер достигаш 14,9 хил.т на годишна база.

Оценките на САРА са вносът за настоящата година да бъде минимум 24,2 хил.т.

Производството на краставици у нас през 2018 г. се очаква да бъде в рамките на 59 хил.т, което е около 8% над същото на годишна база.

Цените на дребно на краставиците не показват сериозни изменения,като се очаква да бъдат за м.септември, 2018 г. със 7% под тези за същия месец в периода 2013-2017 г.

При краставиците, ръстът на вноса за полугодието на 2018 г. към същото на предишната година е 28%, възлизащ на 16 хил.т.

На тържищата в страната се отчита покачване на средните цени на едро на плодовете и зеленчуците, към края на септември, спрямо предходната седмица, с между 0,9% (оранжерийни домати) и 13,1% (червен пипер), съобщават експертите от земеделското министерство.

В сравнение със същия период на 2017 г. е налице увеличение на цените на едро на почти всички наблюдавани плодове и зеленчуци - от 17,9% до 48,4%, най-значително при оранжерийните домати. Единствено ябълките се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната - с 23,6%

В резултат на това, производството на повечето култури бележи ръст на годишна база с между 2,4% (ягоди) и над два пъти (круши). Само при малините, прасковите и кайсиите се отчита по-ниска продукция, в границите от 1% до 50,5%. Най-значителен спад е налице при кайсиите, поради комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив.

Към този момент, по-значително увеличение на средните добиви спрямо реколта `2017 се наблюдава при крушите (с 37%), винените лозя (с 23,9%) и сливите (с 23,6%).

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
882
0

Това предлагат евродепутатите от земеделската комисия към ЕП, за да не бъде залят пазара след Брекзит Ако ЕС остане без регламент по въпроса за квотите,

945
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

729
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

756
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

1035
0

Властите обещават на инвеститорите всички видове преференции и помощ при излизането на експортните пазари Правителството на Виетнам и виетнамската група Nafoods подписаха меморандум за съвместното

Още от Фермер
189
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

297
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

351
0

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

3897
0

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

2448
0

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Журналисти така изкривиха фактите и очерниха България за убийството на Виктория Маринова в Русе, та стигна чак до ООН в лицето на генералният й секретар Антониу Гутериш. Това каза пред журналисти в Правец зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Нашето общество има нужда да разграничава фейковете от обективната журналистика.

Европейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. Тази сутрин комисията разпространи изявление по повод годишнината от смъртта на Галиция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще участва в среща на лидерите на Балканската четворка във Варна на 2 ноември, обявиха от Министерския съвет. В резиденция "Евксиноград" на редовната си среща ще се съберат българският премиер Бойко Борисов, гръцкият Алексис Ципрас, румънският Витория Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа