Зеленчуците драстично поскъпват

11 октомври 2018
Агробизнес
0
5652
1 2
 

Доматите, пиперът и картофите в Европа - с най-високи цени от 5 години

Алма Давидова

Очертава се този да e сезонът с едни от най-високите цени на зеленчуците в Европа за последните 5 години. Това важи не само за доматите и донякъде пипера, но и за картофите.

В основните производителки на ЕС се очаква цената на едро на картофите да не пада под 0,25 евро/кг до следващата реколта, по оценки на FreshPlaza.

От няколко години, ЕС се превърна от нетен вносител на храни и селскостопански стоки в нетен износител.

Причината не е в нарастване на производството, което се повишава незначително за последните 20 години, а по-скоро заради скока в търсенето на храни в останалите части на света.

Зеленчуците представляват 2,5% от целия експорт.

За Европа през този месец / октомври/ се очаква по-голям ръст в цените на краставиците, като първите дефицити се появяват на пазара в Германия, където цените на едро вече надвишават 1 евро/кг.

Германия е сред най-големите пазари в Европа и силно може да повлияе на пазарната конюнктура.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

Пиперът и у нас е с 50% по-скъп. Предвижданията на САРА за пипера са за производство от 55 хил.т, което е запазване на нивата от 2017 година.

Цените на дребно за зеления пипер се измерват на равнища от около 1,82 лв/кг, което е с около 50% над месечните цени за периода 2013-2017 г.

Ръст на вноса се отчита и при пипера. За периода януари-юни, 2018 г., е внесен с 32% повече сладък пипер достигаш 14,9 хил.т на годишна база.

Оценките на САРА са вносът за настоящата година да бъде минимум 24,2 хил.т.

Производството на краставици у нас през 2018 г. се очаква да бъде в рамките на 59 хил.т, което е около 8% над същото на годишна база.

Цените на дребно на краставиците не показват сериозни изменения,като се очаква да бъдат за м.септември, 2018 г. със 7% под тези за същия месец в периода 2013-2017 г.

При краставиците, ръстът на вноса за полугодието на 2018 г. към същото на предишната година е 28%, възлизащ на 16 хил.т.

На тържищата в страната се отчита покачване на средните цени на едро на плодовете и зеленчуците, към края на септември, спрямо предходната седмица, с между 0,9% (оранжерийни домати) и 13,1% (червен пипер), съобщават експертите от земеделското министерство.

В сравнение със същия период на 2017 г. е налице увеличение на цените на едро на почти всички наблюдавани плодове и зеленчуци - от 17,9% до 48,4%, най-значително при оранжерийните домати. Единствено ябълките се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната - с 23,6%

В резултат на това, производството на повечето култури бележи ръст на годишна база с между 2,4% (ягоди) и над два пъти (круши). Само при малините, прасковите и кайсиите се отчита по-ниска продукция, в границите от 1% до 50,5%. Най-значителен спад е налице при кайсиите, поради комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив.

Към този момент, по-значително увеличение на средните добиви спрямо реколта `2017 се наблюдава при крушите (с 37%), винените лозя (с 23,9%) и сливите (с 23,6%).

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2421
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

2889
0

Нарастващите зърнени цени в края на годината в Русия и Аржентина подкрепят и тези в Европа. Пшеницата вчера на Euronext се търгуваше на около 208 евро / тон за доставки през март.

5031
0

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува за обществено обсъждане допълнения по искане на депутатите от октомври т. г. проект на Закон за собствеността поземлените отношения и

1953
0

В края на изминалата седмица зърнените пазари се консолидираха на нивата на растеж, при които пшеницата прехвърли някои точки в класациите. Ценовата стабилност в Черноморския регион обхваща всички

2529
0

показва средносрочната прогноза на ЕК за европейския агропазар от 2018 до 2030 г. Производството на зърно в ЕС ще се увеличи до 325 млн. тона до 2030 г. (в сравнение с 284 млн. тона през 2018 г.

Още от Фермер
1908
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5211
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9900
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

12060
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1485
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа