Доматите, пиперът и картофите в Европа - с най-високи цени от 5 години

Алма Давидова

Очертава се този да e сезонът с едни от най-високите цени на зеленчуците в Европа за последните 5 години. Това важи не само за доматите и донякъде пипера, но и за картофите.

В основните производителки на ЕС се очаква цената на едро на картофите да не пада под 0,25 евро/кг до следващата реколта, по оценки на FreshPlaza.

От няколко години, ЕС се превърна от нетен вносител на храни и селскостопански стоки в нетен износител.

Причината не е в нарастване на производството, което се повишава незначително за последните 20 години, а по-скоро заради скока в търсенето на храни в останалите части на света.

Зеленчуците представляват 2,5% от целия експорт.

За Европа през този месец / октомври/ се очаква по-голям ръст в цените на краставиците, като първите дефицити се появяват на пазара в Германия, където цените на едро вече надвишават 1 евро/кг.

Германия е сред най-големите пазари в Европа и силно може да повлияе на пазарната конюнктура.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

Пиперът и у нас е с 50% по-скъп. Предвижданията на САРА за пипера са за производство от 55 хил.т, което е запазване на нивата от 2017 година.

Цените на дребно за зеления пипер се измерват на равнища от около 1,82 лв/кг, което е с около 50% над месечните цени за периода 2013-2017 г.

Ръст на вноса се отчита и при пипера. За периода януари-юни, 2018 г., е внесен с 32% повече сладък пипер достигаш 14,9 хил.т на годишна база.

Оценките на САРА са вносът за настоящата година да бъде минимум 24,2 хил.т.

Производството на краставици у нас през 2018 г. се очаква да бъде в рамките на 59 хил.т, което е около 8% над същото на годишна база.

Цените на дребно на краставиците не показват сериозни изменения,като се очаква да бъдат за м.септември, 2018 г. със 7% под тези за същия месец в периода 2013-2017 г.

При краставиците, ръстът на вноса за полугодието на 2018 г. към същото на предишната година е 28%, възлизащ на 16 хил.т.

На тържищата в страната се отчита покачване на средните цени на едро на плодовете и зеленчуците, към края на септември, спрямо предходната седмица, с между 0,9% (оранжерийни домати) и 13,1% (червен пипер), съобщават експертите от земеделското министерство.

В сравнение със същия период на 2017 г. е налице увеличение на цените на едро на почти всички наблюдавани плодове и зеленчуци - от 17,9% до 48,4%, най-значително при оранжерийните домати. Единствено ябълките се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната - с 23,6%

В резултат на това, производството на повечето култури бележи ръст на годишна база с между 2,4% (ягоди) и над два пъти (круши). Само при малините, прасковите и кайсиите се отчита по-ниска продукция, в границите от 1% до 50,5%. Най-значителен спад е налице при кайсиите, поради комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив.

Към този момент, по-значително увеличение на средните добиви спрямо реколта `2017 се наблюдава при крушите (с 37%), винените лозя (с 23,9%) и сливите (с 23,6%).