Зеленчуците драстично поскъпват

11 октомври 2018
Агробизнес
7029
1 2
 

Доматите, пиперът и картофите в Европа - с най-високи цени от 5 години

Алма Давидова

Очертава се този да e сезонът с едни от най-високите цени на зеленчуците в Европа за последните 5 години. Това важи не само за доматите и донякъде пипера, но и за картофите.

В основните производителки на ЕС се очаква цената на едро на картофите да не пада под 0,25 евро/кг до следващата реколта, по оценки на FreshPlaza.

От няколко години, ЕС се превърна от нетен вносител на храни и селскостопански стоки в нетен износител.

Причината не е в нарастване на производството, което се повишава незначително за последните 20 години, а по-скоро заради скока в търсенето на храни в останалите части на света.

Зеленчуците представляват 2,5% от целия експорт.

За Европа през този месец / октомври/ се очаква по-голям ръст в цените на краставиците, като първите дефицити се появяват на пазара в Германия, където цените на едро вече надвишават 1 евро/кг.

Германия е сред най-големите пазари в Европа и силно може да повлияе на пазарната конюнктура.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

При зеления пипер по информация на www.tridge.com, цените на едро в основните страни износителки през септември отбелязват ръст с около 5% на месечна база, като на основните пазари в ЕС са около 0,6-0,7 евро/кг, а в Турция около 0,28 евро/кг.

Пиперът и у нас е с 50% по-скъп. Предвижданията на САРА за пипера са за производство от 55 хил.т, което е запазване на нивата от 2017 година.

Цените на дребно за зеления пипер се измерват на равнища от около 1,82 лв/кг, което е с около 50% над месечните цени за периода 2013-2017 г.

Ръст на вноса се отчита и при пипера. За периода януари-юни, 2018 г., е внесен с 32% повече сладък пипер достигаш 14,9 хил.т на годишна база.

Оценките на САРА са вносът за настоящата година да бъде минимум 24,2 хил.т.

Производството на краставици у нас през 2018 г. се очаква да бъде в рамките на 59 хил.т, което е около 8% над същото на годишна база.

Цените на дребно на краставиците не показват сериозни изменения,като се очаква да бъдат за м.септември, 2018 г. със 7% под тези за същия месец в периода 2013-2017 г.

При краставиците, ръстът на вноса за полугодието на 2018 г. към същото на предишната година е 28%, възлизащ на 16 хил.т.

На тържищата в страната се отчита покачване на средните цени на едро на плодовете и зеленчуците, към края на септември, спрямо предходната седмица, с между 0,9% (оранжерийни домати) и 13,1% (червен пипер), съобщават експертите от земеделското министерство.

В сравнение със същия период на 2017 г. е налице увеличение на цените на едро на почти всички наблюдавани плодове и зеленчуци - от 17,9% до 48,4%, най-значително при оранжерийните домати. Единствено ябълките се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната - с 23,6%

В резултат на това, производството на повечето култури бележи ръст на годишна база с между 2,4% (ягоди) и над два пъти (круши). Само при малините, прасковите и кайсиите се отчита по-ниска продукция, в границите от 1% до 50,5%. Най-значителен спад е налице при кайсиите, поради комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив.

Към този момент, по-значително увеличение на средните добиви спрямо реколта `2017 се наблюдава при крушите (с 37%), винените лозя (с 23,9%) и сливите (с 23,6%).

Още от Агробизнес
0

Остава тенденцията кандидатите да намаляват, но да се запазва размерът на обработваемата земя. Изводът е, че окрупняването става по естествен път  На 17 юни приключи приемът на заявления по схемите

0

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

0

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

0

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

0

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

Последни новини
0

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

0

През нощта на отделни места ще има краткотрайни валежи. До сутринта облачността ще намалее и утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските и североизточните райони ще се

0

Въпреки че заради огнищата на африканка чума по свинете (АЧС) във Виетнам са унищожени 2,5 млн. свине властите отказват да обявят извънредно положение, за което настояват специалисти от ФАО,

0

В Украйна беше откриха първата ферма за отглеждане на змии за месо, съобщава AgroPortal. Фермата се намира в с. Солонка, Лвовска област. Собственичката й Ирина Юскевич обяснява,

0

Въздушна и нежна, напомня суфле или омлет Продукти: 600 г тиквички, 3 яйца, 200 г лук, 3 парчета топено сирене, 3 суп. лъж. олио, 2 скилидки чесън, сол на вкус.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рано тази сутрин в полицията е получен сигнал, че в тревните площи пред жилищен блок в кв. "Красно село" е намерено безжизнено тяло на жена, предаде МВР.  На място са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. При извършения първоначален оглед не са констатирани следи от насилие по тялото, тепърва ще се установява и самоличността на жената.

Американският технологичен гигант "Ейпъл" (Apple Inc.) обмисля да премести приблизително между 15% и 30% от своето производство от Китай в посока Югоизточна Азия или Мексико, съобщи във вторник агенция Nikkei Asian Review, цитирайки източници, запознати с въпроса. Според информацията компанията е поискала от своите доставчици да анализират

Gіаnt Маnufасturіng Со. бъpзo paзбpa нa?ъдe дyxa вятъpa. Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди в cвeтa зaпoчвa дa мecти пpoизвoдcтвoтo cи зa CAЩ oт Kитaй в Taйвaн oщe пpи пъpвaтa зaплaxa зa нoви митa oт пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп пpeз ceптeмвpи. "Koгaтo Tpъмп cъoбщи зa плaнa cи зa 25% митa, пpиexмe дyмитe мy cepиoзнo",