При приготвянето на паста има тънкости, които е добре да се спазват

Макароните сами по себе си са вкусни. Достатъчно е леко да се поръсят със зехтин. Но за да им се придаде уникален вкус, трябва да им се добави сос. Италианците твърдят, че сосът е по-важен от самата паста. Той е този, който определя вкуса на ястието.

Добавете макарони към соса

Снимките в кулинарните списания изглеждат много красиво - чиния със спагети, а отгоре - няколко лъжици сос. Всъщност това е погрешно.

Италианците твърдят, че не трябва да се добавя сосът към тестените изделия, а точно обратното - пастата към соса. Това означава, че преди напълно да са се сварили макароните, те се прехвърлят в тигана, в който се приготвя соса. Там, буквално за няколко минути, те ще станат готови. Тези последни няколко минути са много важни: в този момент пастата поема от вкуса и аромата на соса, а той, заради нишестето в макароните, се сгъстява до желаната консистенция.

Правила за соса

Дори и най-вкусните спагети могат да бъдат развалени, ако сосът не е приготвен както трябва.

Не прегрявайте маслото, в което ще приготвяте соса. То в никакъв случай не трябва да дими.

Не оставяйте соса да ври при висока температура. Най-добре е да го оставите да кипне, едва когато сте прибавили макароните. От друга страна не е задължително сосът да бъде термично приготвен. Можете спокойно да го направите от прясно настъргани домати, чесън и босилек.

След като всичко е готово, полейте ястието с няколко лъжици зехтин. Ако искате да добавите маслото, най-добре е непосредствено преди сервирането във всяка чиния да поставите парченце масло. Така то ще се разтопи направо върху ястието.

Отстранете тигана от котлона преди да поръсите пастата с настърган кашкавал.

Лек гъбен сос за макарони

Продукти: 1 суп. лъжица зехтин, 3 скилидки чесън, 1 лук, 200 г гъби (пресни, замразени); 2 лъжици доматено пюре, магданоз.

В тиган леко запържете ситно нарязаните скилидки чесън и лук. Добавете нарязаните гъби и задушавайте за около 20 минути. Прибавете доматеното пюре и ситно нарязания магданоз. Посолете на вкус. Ястието е готово.