Пчелна въшка (Braula coeca) е дребна муха, която в резултат на паразитния начин на живот е силно закърняла и няма криле, информира beehoney-bg.eu. Тялото й е кълбесто, около 1,5 мм дълго и 2 мм широко, с червен цвят. Пчел­ната въшка е паразит по пчелите-работнички и майката, а много по-рядко и по търтеите.

Краката й са така устроени, че с тяхна помощ тя се прикрепва здраво по_гръбната страна и главно на мястото на съчленяването на главата с гръдния дял и на гръдния дял с коремчето. На стъ­палните членчета на краката й се намират гребенчета, с които тя просто се впива в тялото на пчелите. Най-много се среща по майката, по тялото на която понякога се намират по 10 и повече въшки. Вредата от пчел­ната въшка се състои в това, че тя дразни пчелите и майката, от което те се безпокоят силно, майката от това намалява снасянето на яйцата, а при силно нападение може и да загине. Дразненето се състои в това, че те предизвикват отделянето от устата на майката и пчелите на нектар и млечице, което използват за храна.

Пчелната въшка развива годишно няколко поколения, но в по-голямо количество се среща през лятото и есента, когато времето е топло. Яйцата си пчелната въшка снася по питите и в остатъците от восъка по дъното на кошера. Ларвите се развиват главно в остатъците и във восъчните капачета на килийките с мед, в които правят ходове. Тези ходове са много тесни и изобщо малки, но са ясно видими от вътрешната страна на капачето.