Ако се научите да правите разлика между емоционалния и истинския глад, никога няма да имате проблеми с теглото.

Според клиничния хипнотерапевт Жаклин Хърст ако се храним само тогава, когато сме физически гладни, е невъзможно да напълнеем. По думите ѝ ако вече имаме проблеми с теглото, храненето само при физически глад ще свали килограмите, предава Дарик. 

„Трябва добре да се вслушваме в гласа на тялото си и да се храним интуитивно – тоест, да се върнем към естествения навик да ядем при истински глад, а не според настроението си. Единственото, което трябва да направите, е да се научите да се доверявате на инстинктите си“, подчертава тя.

„Да ядеш, ръководен от ума на физическите си инстинкти, вместо от емоционалните си реакции, е най-естественото нещо на света. Освен това емоционалното ядене никога не насища – винаги ви се иска още и още. А ако гладът не е проблемът, то и храната не е решението”, казва Хърст.

Тя обаче признава, че за да се научим да ядем интуитивно, ни е необходимо много търпение, време и усилия. По думите ѝ диетите ни тласкат в обратната посока и ни карат да губим връзка с естествения език на телата ни, защото постоянно се борим да не обръщаме внимание на тези природни сигнали.

„Физически глад е само когато го усещате ясно и категорично в стомаха си – или коремчето ви къркори, или главата ви започва да се мотае, не можете да се съсредоточите, чувствате се леко слаби”, обяснява Жаклин Хърст и посочва: „Единственият случай, когато храната е решението на нещо, е гладът. И точка“!