* Иначе ви грози глоба от 1000 до 2000 лв.

Във връзка с превенцията за разпространение на заболяването африканска чума по свинете Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) припомня, че най-важното изискване към всеки, който отглежда прасе за лични нужди е да направи регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните и да сключи договор с официален ветеринарен лекар. Всички отглеждани животни трябва да са идентифицирани с ушни марки.

Ако личното ви стопанство за отглеждане на свине не отговаря на законовите изисквания, ви грози глоба или имуществена санкция от 500 до 1 000 лв., а при повторно нарушение от 1 000 до 2 000 лв.

Освен това стопаните трябва да знаят, че при принудително унищожаване /безболезнено умъртвяване/ на животните при евентуално откриване на огнище на африканска чума няма да им бъде изплатена компенсацията, която е предвидена за отглеждащите регистриани животни в стопанството си.

В личното стопанство тип "заден двор" могат да се отглеждат само до 5 броя свине за угояване за лични нужди, а не за продажба.

Не е разрешено отглеждането на свине-майки и некастрирани нерези.

Не е разрешено изхранването на кухненски отпадъци на свинете.