Можете много лесно да облекчите болката и дискомфорта с помощта на народната медицина

Обикновено признаците на натъртване са болка и посиняване на нараненото място, като в зависимост от тежестта на натъртването, са познати четири степени:

При разкъсването на малки кръвоносни съдове се получава отичане, придружено с болка

Когато получите натъртване от втора степен (на главата, зъбите, костите, сухожилията, петите) по-характерно е наличието на кръвоизлив, както и наличието на нагнояване

Третата степен е свързана с падане от високо или удари в следствие на побой, когато дълбоките наранявани могат да доведат и до по-сериозни последствия

Най-тежката, четвърта степен, се наблюдава когато, наранената част е смачкана

В зависимост от степента, натъртването може да мине за 3-4 дни, а при по-сериозен кръвоизлив до 15-20 дни, понякога и повече.

Народната медицина може да помогне при натъртване от степен едно и две, при останалите е задължително болничното лечение.

Първото, което можете да направите е да наложите засегнатото място със студен компрес, с температура 15-20 градуса. Това се прави на всеки 1-2 часа.

При наличието на съсирена кръв, между компресите можете да налагате болното място с лозови листа. Много ефикасен метод за облекчаване на натъртване е налагането с яйца и оцет.

Сместа се приготвя по следния начин: Разбиват се яйцата и към тях се слага 1 с.л. винен оцет, като се оставя на слаб огън, докато се сгъсти. В торбичка от марля, нанесете сместа на мястото и оставете там докато засъхне. Можете да повтаряте процедурата, докато усетите облекчение.

Пригответе отвара от 4 с.л коприва, които врят 30 минути и се прецеждат след това. Пие се по три пъти на ден, преди ядене. Можете да добавите лимон и мед.

Разтягането на сухожилията също е много неприятно усещане, което можете да облекчите с помощта на народната медицина. Опечете 2 филии стар хляб, като ги напръскате с топъл оцет, смачкайте ги, за да станат на гъсто тесто, след което се увива с марля и се налага на болното място.