То става красиво и необичайно вкусно. По силите и на начинаещия кулинар е да го приготви. Желето се "стяга" до състояние на мармалад, което позволява да го използвате за украса на домашните торти.

И всичко това благодарение на естествения ябълков пектин, без добавяне на багрила и сгъстители! Желето не се топи при стайна температура!

Продукти: 1 кг ябълки, 2,5 чаени чаши вода, 150 г захар

Приготвяне: Можете да използвате всякакъв вид ябълки.

Те се измиват, претеглят се нарязват на 4 части, като сърцевината се отстранява.

Поставете ги в подходяща тенджера и сипете вътре водата. Покрийте с капак и сложете на котлона и оставете на слаб огън за около 20-30 минути.

По този начин ябълките се задушават и омекват. Образуваният се сок се филтрира през марля като се оставя свободно да се изцеди (не се стиска). Най-удобно е да поставите марлята в гевгир. получава се малко сок. Добавете захарта, поставете на котлона и варете като периодично отстранявате пяната и разбърквайте, докато се сгъсти.

Желето е готово, когато започне да се разпенва и не се стича по лъжицата на струйка, а пада на големи капки. Варенето отнема 40-60 минути.

Изсипете горещото желе в стерилизирани буркани и затворете.

Бурканите не се обръщат!!

Ако сте решили с желето да украсите домашна торта можете да го разлеете в силиконови формички за бонбони или във форми за лед. Оставете докато се охлади напълно. Ябълковото желе лесно се съхранява и не се разтича при стайна температури.

От останалите ябълки се получава отлично пюре, което може да се яде веднага или да се стерилизира за зимата.