Молците са изключително вредни насекоми, които могат да се открият и в най-чистата и добре поддържана кухня. За кратко време те могат да причинят значителни щети на хранителните продукти. Ако забележите летящите пеперуди из апартамента, то със сигурност там някъде са и техните ларви. Остава само да ги намерим.

Внимателно проверете всички пликове и кутии със зърнени храни, както вътрешните ъгли на шкафовете. Молците също така харесват сушените плодове, сухата храна за животни, ядки, брашно, подправки, бисквити и сладкиши.

Потърсете пашкули и паяжини, които молците тъкат по капаците на кутиите и по опаковките с храна. Щом откриете “източника на заразата” изхвърлете всичко без да се замисляте. Няма начин да спасите продуктите. Жалко, разбира се, но няма какво да се направи ...

Сега внимателно измийте шкафовете с оцет, борна киселина, лимонов сок или просто сапунен разтвор. Цепките се обръботват с четка за зъби, напоена с оцет. След 30 минути изплакнете с чиста вода и забършете с кърпа.

Като отблъскващо средство можете да поставите нарязани скилидки чесън или пръчици канела.

Вредителите могат да се прогонят и с мента, лавандула, пелин или дафинов лист.

Профилактика

Най-добрият начин да избегнете проблемите и профилактиката. Ето защо, за да се предпазите от лакомите наематели, използвайте следните препоръки:

По-добре е да не се презапасявате с брашно, зърнени храни и други насипни продукти. Купувайте количества, които ще можете да изядете за 3-4 седмици и след това купете нови.

Съхранявайте всички закупени продукти в стъклени, плътнозатварящи се буркани. Ако паразитът е донесен от магазина заедно с пакета, през стъклото ще е много по-лесно да бъде видян.

Молците не понасят високи температури. Ако се налага да купите зърнени храни в големи количества, преди да ги приберете, изсипете ги в тава и просушете внимателно във фурната.

Също така молецът се страхува от ниски температури: закупения пакет със зърнени храни или брашно поставете във фризера за през нощта.