Лозя у нас може да се отглеждат до 700 м надморска височина

24 юли 2018
В лозята
41337
1 2 3 4
 

Въздушните течения влияят на лозите. Те оказват влияние върху микроклимата във всеки район - променят температурата на почвата и въздушната влажност.

Горещите и сухи ветрове изсушават почвата и въздуха и предизвикват засилване на изпаряване на водно съдържание чрез листата на лозовото растение. Влажните ветрове от морета и големи реки овлажняват атмосферата.Така помагат за наливането и наедряването на зърната на гроздето по време на начало на прошарването му.А проветряването на редовете в лозето предпазва много добре от гъбни болести.Само че лозята в такива райони трябва да се засаждат на защитени места и редовете да се ориентират по посока на ветровете.

Височината спрямо морското равнище значително променя климатичните условия. С увеличаване на надморската височина се намалява средната денонощна температура.

Колкото по-високо се намира дадено място, толкова температурата е по-ниска. За да се знае в числа - намалението е около 1 градус С на всеки 150 метра.

В Европа е доказано, че с издигането от 50 до 1 000 м височина на всеки 100 м температурата се понижанва с 0,6 С. През лятото разликите са по-големи до 0,7-0,8 С, а през зимата по-малнки - до 0,4 С.

В съответствие с това общата температура за вегетационния период на лозата се намалява с около 150-160 С на всеки 100 м надморска височина.

С увеличаване на надморската височина се увеличава и светлинната радиация.

Влиянието на надморската височина до известна степен може да компенсира неблагоприятното влияние на географската ширина. Това е причината в по-северни страни като Германия и др. за отглеждане на лозя да се използват места с най-малка надморска височина от 150 до 200 м. В южните горещи райони е обратно - използват се места с по-висока надморска височина-над 1000-2000 м.

У нас при умерено топъл климат лозя могат да се отглеждат до 600-700 м надморска височина.

Водните басейни оказват значително влияние върху температурата и влагата на въздуха. Отделяната от тях температура и водни пари помагат за намаляване на температурата над сушата както през денонощието, така и през годината. Например край Черноморието ни зимата е по-мека в сравнение с вътрешността, поради което опасността от измръзване на лозата тук е по-малка.

Около големите водни маси нагряването на почвата е по-силно - сокодвижението започва по-рано, обаче напъпването се забавя поради по-ниската температура на въздуха. А по-късното развитие на пъпките предпазва лозите от късните пролетни слани. Есента там е по-топла и продължителна, поради което гроздето узрява по-добре.

В близост до водни басейни почти не се явява необходимост от напояване на лозите. По-високата атмосферна влажност влияе благоприятнно върху наедряването на зърната, тяхното по-добро оцветяване и узряване.

Близостта на големите водни площи има и някои отрицателни въздействия - създава благоприятнни възможности за развитието на гъбни болести.

Горските масиви и изкуствено създадените горски пояси също помагат за регулиране на температурата и влагата на почвата и въздуха, но това влияние е по-слабо от това на водните маси.

Почвената влажност на дълбочина 1 м е с 20-30% повече в сравнение с отдалечените от гори районни.

Такива масиви спират силните ветрове и през зимата предпазват лозите от измръзване, а през лятото от изсушаването на почвата. Но падат повече градушки.

Повишената влажност на въздуха и почвата създават условия за мана и оидиум. Лозята трябва да се разполагат малко по-далече от горите - на 200-300 м.

Физическият състав на почвата оказва доста силно влияние върху развитието на лозата и качеството на гроздето. По механичен състав почвите са чакълести, песъчливи, глинести и глинесто-песъчливи.

Тези със значителни количества чакъл и едри пясъчни частици са с добри въздушни и топлинни качества. Поглъщат вода и топлина и бавно ги изпускат - това благоприятства узряването на гроздето и неговото качество.

В много страни лозята са разположени върху такива почви - Унгария - Токайски район, във Франция - Бордошка и Шампанска област.

У нас такива са почвите в Подбалканската долина, Карлово, в някои микрорайони на Сливенско и др. При тях едрозърнестият пясък и чакъл достигат 60-80%. От гроздето на лозята върху такива почви се получават висококачествени нежни бели вина, с нежен букет и фин аромат. Тези почви са бедни на хранителни вещества, затова растежът на лозите и добивът са сравнително ниски. Това налага торенето им с органични торове да се извършва по-често.

Песъчливите почви имат добър въздушен и топлинен режим. Задържат малко вода, по-бедни са на хранителни вещества и се нуждаят от по-често торене с органични и минерални торове. Но предимството им е, че бързо изсъхват след дъжд, което улеснява извършването на агротехническите практики. Лозята върху тях страдат по-малко от гъбни болести и плевели.

При повече от 60-65% зърнест пясък в тях на дълбочина 80-100 см, е възможно отглеждането на лозя да се извършнва без присаждане - при такива условия филоксерата трудно се развива.

У нас такива лозя има във Видинско, Подбалканската долина, Сунгурларската долина, поречието на Марица, Пазарджишко, Пловдивско и др. В такива райони обаче насажденията се нуждаят от напояване. От лозята върху такива почви се получават висококачествени бели, леки и хармонични вина.

Глинестите почви задържат влагата. Те са непропускливи и при дъжд стават лепкави - това затруднява обработката им и се нуждаят от дрениране. Лозите върху тях растат буйно и дават грозде по-обилно, но дейността на кореновата система е затруднена.

При наличието на повече желязо в тези почви, което им придава червеникаво-кафяв или шоколадов цвят, може успешно да се отглеждат десертни сортове за висококачествени червени вина.

Глинесто-песъчливите почви имат добри физични свойства. Те са добре запасени с хранителни вещества и влага - т.ова са карбонатните черноземи на льосова основа. Такива у нас има в Северна България - около р. Дунав. В тях кореновата система на лозите силно се развива, отделни корени достигат на дълбочина до 5-6 м. На тях лозите могат да не се поливат. Получава се качествено грозде - десертно и винено.

Още от В лозята
0

Грижите, които трябва да полагаме при асмите и лозите в градината през този период, трябва да имат за цел създаване на оптимално проветрение и просветляване на растенията

0

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

0

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Последни новини
0

Оводи и кърлежи нападат дребните преживни, докато пасат. Как да ги предпазите? Слабото място е кожата в коремната област, както и по млечните жлези. Тя е тънка и мека и обикновено се оказва

0

Пшеницата, розата, черешата, лавандулата запазиха относително високо качество. Средно се получават около 500 кг/дка зърно, твърди агробизнесмен №1 на България за 2019 г. Станчо Станчев Екип на в

0

Ще ви направи впечатление, че животното си трие задните части в стената. Може да се търка и в яслата, диреците или по други предмети в обора, особено нощно време

0

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане почти без промяна. През нощта над Западна България облачността ще намалее до предимно ясно време

0

Няколко идеи за разхлаждане в лятната жега Въображението ви рисува кокетно езерце в градината с бистра вода, риба и красиви водни растения? Това означава

Коментари
1 от @аман на 02 август 2018
"...можо ycпешно дo cе eтглеждoт деcеpтни cоpтове за висококачествени червени вина..." - в това изречение на статията намирам немалко противоречие. Десертните сортове за вино ли се използват??? ... нищо, че някой правят и вино от тях, но свършиха ли качествените винени сортове???

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В малка жилищна сграда в центъра на София преди седмица се състоя нестандартно събитие Това е първата от планирана серия изложби във входове на жилищни сгради, които целят да изследват входа като пространство с потенциал за повече изкуство и естетика, да преоткрият и развият неговият смисъл и функции

Защо паниката е излишна? Локална е, не застрашава света Отработено е как се парира в огнищата Предаването между хора е доста рядко Известно е утвърдено антибиотично лечение Извършва се антибактериална профилактика на контактните с болни животни Съобщението за случаи на чума в Китай доведе до притеснения

Шестима души са загинали, а неизвестен брой други са ранени при тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която камион се обърна в района на 163 км в посока София. Информацията бе потвърдена от областния управител на Стара Загора Гергана Микова, предаде bTV. Според информацията тежкотоварен камион, пътуващ в посока Бургас