Какво липсва на растенията?

23 юни 2018
Растениевъдство / Полезни съвети
22842
1 2 3 4 5 6 7 8
 

В желанието си да дадем на растенията колкото е възможно повече, много често безмислено се използват минерални торове. Но не винаги "повече" е синоним на думата "по-добре". Най-често има недостиг на един или два елемента, а ние торим с комплексни торове, които съдържат „всичко“. В много от случаите излишъкът на някой елемент е много по-лош от дефицита. Разгледайте внимателно растенията и те ще ви кажат какво им липсва.

Азот - бледи или пожълтели листа с малки размери, които рано отмират, крехко стъбло. При излишък на азот, растението започва да расте прекалено бързо, като очевидно забавя цъфтежа. 

Калий - лошо оформени цветове или въобще няма цвят, листата стават жълти или кафяви, често умират, сбръчкват се или се завиват. При излишък на калий растежът на растенията се забавя.

Фосфор - листата са тъмнозелени, със синкав нюанс, бавен растеж, ранно падане на листата. Растението често е нападано от гъбички. При излишък на фосфор желязото и цинкът слабо се усвояват.

Желязо – появява се равномерна хлороза между жилките на листата, листата са бледозелени или жълти, без да отмират тъканите. Недостиг на желязо най-често се наблюдава при варовити почви.

Магнезий - светли или жълти листа, възможно е даже да са червени, хлороза на листните тъкани между зелените жилки, умиране на корените.

Калций - увреждане и отмиране на връхните пъпки и корени, изсъхване на връхчетата и крайчетата на младите листа, върхът на листото се извива като кука. Липсата на калций най-често се наблюдава при много кисели, песъчливи почви.

Сяра - бледозелен цвят на листата без отмиране на тъканите. При недостиг на сяра се забавя синтезът на белтъци в растението и съответно се забавя растежът. При излишък на сяра листата жълтеят, а ръбовете им се огъват навътре.

Бор – съхнат и умират връхните пъпки, младите корени и листата; липсва цъфтеж, опадат завръзите. Липсата на бор най-често се наблюдава в почви с неутрална или алкална реакция, също и при варовити, тъй като калцият пречи на растението да усвоява бора.

Мед - хлороза и избелване на върховете на листата. При излишък на мед се нарушава развитието на корените и намалява постъпването на желязо и манган в растенията.

Манган - лошо развитие на листата, появяват се петна. Междужилковата хлороза е свидетелство за излишък на манган. Липсата на манган най-често се среща в алкални почви.

Още от Растениевъдство / Полезни съвети
0

С тях и мъртви дървета спасяват опрашителите Все по-тревожни данни идват за изчезването на насекомите - опрашители. По този повод норвежките власти са започнали изпълнението на цяла национална

0

Оптималният срок за засаждане за късно есенно производство е през второто десетдневие на юли Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН Главестото зеле е една от масово консумираните зеленчукови

0

Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици,

0

Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Има вече няколко вносители на тези ценни съдове у нас.

0

Сеитбата на дините и пъпешите е в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС. Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Динята и пъпешът

Последни новини
0

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

0

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

0

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

0

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

0

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Независимостта успява, защото царят и правителството действат в синхрон с целокупния български народ. Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата - това са тези здравини, които са ни нужни, за да вървим напред. И ако отворим сърцето и съзнанието си, ще усетим, че ги имаме, че те са пред нас.

Продължават опитите за безопасното извеждане на психичноболния мъж, който вчера се барикадира в дома си в кв. "Овча купел", съобщиха от МВР. Вчера в ранния следобед в Бърза помощ бил получен сигнал за буйстващ 57-годишен мъж. По-късно той се барикадирал в апартамента си. Веднага на място пристигнали екипи на СДВР, които обезопасили периметъра,

На 30 октомври Кирил Маричков ще подари на почитателите на българския рок един концерт, с който НДК и "Фондацията" ще отбележат 75-ия му рожден ден. „В момента приключвам работата по един нов албум, който отдавна трябваше да излезе – още преди 7 години. Тогава щяхме да честваме 45-годишнината на „Щурците”.