Вкусът на млякото зависи от храненето на кравите

14 юни 2018
Животновъдство
0
11808
Няма снимка
Ароматните и вкусовите частици от въздуха в краварника попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото
1 2 3 4
 

Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества

Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят неговите органолептични и микробиологични свойства. Промените, обусловени от храненето, могат значително да повлияят на качеството на млякото заради преминаването на ароматните и вкусовите свойства на фуражите в млечната суровина.

Негативно се отразява и използването в храненето на окислени (гранясали) фуражи.

Причини за попадане в млякото на несвойствени ароматни и вкусови вещества:

Прекият контакт на млякото с въздуха в краварника - особено в топло състояние (току-що издоеното) млякото поема миризмите на помещението заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в краварника попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.

Ароматните вещества могат да пападнат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно или в променен в хранослилателния тракт вид - като например бетаина от цвеклото, който се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото

Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени чрез промяна на технологията на хранене и чрез стриктно изпълнение на правилата за производствени санитарни правила в кравефермата.

Силно миришещите фуражи се изхранват на малки порции след доене, а краварникът след изхранване много добре се проветрява. В процеса на обмяната на веществата по време на продължителното прекъсване между две издоявания малките порции силно миришещи фуражи ще бъдат напълно преработени и неутрализирани от храносмилателната система на кравата.

Такива фуражи никога не трябва да бъдат съхранявани в самия краварник (най-вече това важи за замразен силаж или силаж в разхерметизирани опаковки за размразяване и разположени в самата хранителна пътека).

Как влияят различните фуражи на вкуса на издоеното мляко

Съставът на млякото и процентът мазнини в него зависят от характера на преработването в търбуха. Недостигът на оцетна киселина в търбуха е една от причините за намаляване на маслеността на млечната суровина. Богатите на целулоза дажби подпомагат образуването на ацетат в търбуха, а дажбите, наситени със захари, водят до образуването на голямо количество маслена киселина и на незначително количество оцетна.

Фуражите, богати на скорбяла, повишават образуването на пропийонова киселина, което води до увеличение на белтъците в млякото.

Различните фуражи влияят различно на мириса и мкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

Изхранването на рапица, особено ако е мръзнала, води до появата на парлив вкус(като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко, имащо неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в краварника, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи или пък на лошокачествени груби фуражи.

Вкусът на мляко и маслото се влошава при изхранването на кравите на слама и горско сено в големи количества, при паша върху пасища, замърсени с растения от семейство Кръстоцветни (например репко, бял и черен синап, хрян, боянка и др.), пелин. Или при изхранване в големи количества на воднисти фуражи: субпродукти от захарното производство - меласа, както и на кюспета с високо мастно съдържание.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2169
0

Земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни– овце и кози, в животновъдни обекти на територията на общините Болярово и Елхово от област Ямбол и общините Средец, Приморско, Созопол,

11592
0

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

6426
0

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

2745
0

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

4149
0

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Още от Фермер
126
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

162
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

1206
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

270
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

792
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Китай никога не се е стремял умишлено към излишък в търговията със стоки, заяви премиерът Ли Къцян по време на среща със своя италиански колега Джузепе Конте в Брюксел. Дамата са в белгийската столица за участие в 12-та срещата на върха „Азия – Европа", предава bulgarian.cri.cn. Китай се надява да работи заедно с Италия за постигането на

Премиерът Бойко Борисов проведе среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“. Двамата обсъдиха дневния ред на форума, който се провежда под мотото „Глобално мислене,

Джуди Халваджиян обича да организира пищни празненства не само с големия си арменски род, но и за себе си, когато има рожден ден. Този път обаче не му стигнало времето, затова ще събере малка група приятели, за да отбележат заедно личния му празник днес. “Новини около личния ми живот няма, но затова пък новините около нас не спират.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа