На опашката в Европа сме в класацията по територия, оборудвана с напоителни системи

Алма Давидова

Комасацията и напояването доста години вече са едни от най-трудните за разрешаване проблеми в родното земеделие.

Успешно са завършени шест комасационни проекта и са уедрени общо 44 хиляди дка земя от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя /БАСЗЗ/, съобщи д-р Кирил Стоянов, експерт по комасация. Открити са 16 процедури, като 15 от тях имат завършен първи проучвателен етап.

Най-голяма нужда от комасация, според експерта, има в районите с голяма конкуренция и желание за разнообразяване на земеделското производство, в райони, където ще се строят магистрали, газопроводи или големи предприятия и в землища, където ще се инвестира в хидромелиорации.

Но за целта, подчертава специалистът, ще са нужни законодателни промени и обединяване на усилията на собствениците, държавната и общинска власт.

Напояването у нас и по света

В миналото у нас близо 12 милиона дка са били напояваните площи. Дружеството "Напоителни системи", което поддържа и експлоатира държавния хидромелиоративен фонд, управлява 235 системи за напояване, като годните площи за напояване от тях са близо 4 300 000дка. Общо реално напояваните площи в страната са 900 хил., от които две трети неофициално, посочи Стоянов.

Между 3 000 и 5 000 язовира са собственост на общините.

Голяма част от тях имат напоителни системи с неизвестно състояние и използване. По реките не се поддържат корекциите на речните корита в цялата страна.

Състоянието на главните канали е от задоволително до лошо. Рядко има автоматизирано управление, дори по главните канали.Отводнителната мрежа, както и дигите се класифицират в състояние от задоволително до лошо.

Липсват регистри и контрол

Проблемът според него е, че липсват регистри на всички язовири и водовземни съоръжения в страната и няма единен контролен орган.

Според изнесените от него данни на Евростат, страната ни е в края на класацията по територия оборудвана с напоителни системи в Европа.

Процесите на комасация и хидромелиорация са пряко свързани, посочи експертът.

В Турция комасацията спестява 41% от разходите

В Турция например проектирането и изпълнението на комасацията струва около 40 долара на декар, а напояването, около 500 долара на декар.

При комплексно изпълнение на комасация и напояване се достига до 41% по-ниска стойност на разходите, отколкото, когато се правят единични инвестиции от собственици на територии, на които не се провежда комасация.

А в резултат средният размер на имотите се е увеличил от 24 до 62%, в зависимост от състоянието на собствеността в селото.

Държавната Служба за хидромелиорации там е изпълнила проекти на 5 милиона декара с напояване през 2007-2016 г.

А главна дирекция за услуги за селските райони е изпълнила за същия период проекти за уедряване и напояване върху 35 млн.декара.

Критериите за подбор на проектите за напояване в Турция са следните:

Нужда от вода за земеделците

Плодородие на почвата и подходящ климат

Наличие на водоизточник

Начин на подаване на вода - предпочитат се проекти с по-евтино подаване на водата

Изпълнение на комасационните дейности - това има най-голяма тежест при избора на проекти!

В Холандия комасацията пести на всяко стопанство по 250 евро на хектар за година

През 2007 г. правителството в Холандия публикува своята визия за политиката за водите,озаглавена "Възстановяването на Холандия от бъдещето". Кабинетът заявява намерение да разшири амбициите си в областта на националната водна политика и да се стреми към устойчиво управление на водите.

Създаден е комитет, който да определя водната политика за следващия век, а и след него.

Според холандското правителство следва да се изготвят политики за устойчивост спрямо изменението на климата, което е свързано с предвиждането, че екстремните ситуации ще стават все повече. Във визията подчертават, че не може да се приеме за даденост, че всяка област в Холандия ще има достъп до прясна вода в бъдеще.Разходите за управление на водите през 2013 г. са 6,9 милиарда евро, включително тези на водните оператори.

"Земеделието не се интересува дали собствеността върху водоизточниците е държавна или общинска, а да получи достатъчно вода, на цена, която да добавя стойност към производството. А обща частна концесия и монопол са равни на катастрофа за сектора", обобщава Кирил Стоянов и дава своите екпертни препоръки:

Не могат да се развиват хидромелиорации, ако не се знае йерархията на инвестициите

Всички възстановявания и нови системи трябва да са подчинени на природните процеси, като водата се управлява прецизно и се харчи само толкова, колкото е нужно за полето и културата.

Системите трябва да са мащабни, но да позволяват напояването и на малките имоти.

Да се използват максимално повърхностни водоизточници и минимално подземни.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Мястото на комасацията е в регламент 1305/2013.

В ПРСР не е предвидена директна финансова подкрепа за комасацията, но е възможна подкрепа чрез:

Изграждане на селскостопански пътища, напояване и отводняване, както и друга съотносима инфраструктура - Мярка 4.3 "Инвестиции в инфраструктура".

Комасацията може да бъде подкрепена и чрез мерките за иновации, трансфер на знания, обучение, консултантски услуги, техническа помощ и изграждане на административен капацитет.

При инвестиционни проекти - в частта на придобиването на земя.

По конкретно:

Член 14 - Трансфер на знания и действия за осведомяване

Член 15 - Консултантски услуги, управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството

Член 17 - Инвестиции в материални активи

Член 19 - Развитие на стопанството и стопанската дейност

Член 20 - Основни услуги и обновяване на селата в селските райони

Член 27 - Учредяване на групи и организации на производителите

Член 35 - Сътрудничество

LEADER

Член 51 - Техническа помощ

ПРСР И ИНВЕСТИЦИИТЕ В ЗЕМЯ

И първата, и втората ПРСР се провалиха по отношение на инвестициите в основния актив в земеделието - земята.

Парите по Мярка 125 от първата програма бяха насочени в гаранционен фонд - спечелиха малцина, а загубиха всички.

За обучения, иновации и проучвания се харчат много повече средства, отколкото за хидромелиорации, селскостопански пътища и противоерозионни съоръжения

Похарчените например 150 милиона евро за "Агроекологични плащания" и сходни, щяха да са достатъчни за проекти за комасация (с технически решения за инфраструктурата) за около 500 села.

Наистина - един проект за комасация се прави две години, а обикновено министрите се сменят по-често...