Чемшировият молец Cydalima perspectalis е инвазивен вид за нашата страна. Проблемите у нас започват през 2005-2006 година и досега не е регистриран подходящ инсектицид за борба с него.

Въпреки това препаратите за борба с вредители от семейство Lepidoptera, каквито са Метеор, Дека (а и не само) помагат. Важно е да се знае, че чемшировият молец може да направи 2 до 4 поколения годишно в зависимост от климатичните условия. Неприятелят зимува като гъсеница от различни възрасти и се активизира при 10-12 градуса напролет.

Тези гъсеници обитават вътрешността на чемшира, където дъждовната вода почти не достига, а камо ли препарати. Затова се препоръчва при пръскане да се разтваря добре храстът и да се третира вътрешността и долната част на листата.

Много изпатили хора твърдят, че единствено коктеил от силни инсектициди помага срещу гъсеницата, унищожаваща дълголетните вечнозелени храсти. Истината е, че ако се предприемат навременни мерки, спасяването на чемшира не е чак толкова трудно.

В личните градини е необходимо зорко око.

На първо време е необходимо да се следи възрастното насекомо. Молците се привличат от UV светлина (такива са лампите срещу комари). С такава светлина може да се направи уловка. За молците може да се следи и с т.нар. феромонови уловки, които привличат мъжките индивиди. Така се намалява числеността и се добива ясна представа кога се появява неприятелят, както и кога да се третира. Самите гъсеници могат да се почистват ръчно и да се унищожават при по- слаби нападения.

В останалите случаи се използва силна струя вода насочена към растението. Гъсениците и мъртвите листа опадат на земята. Следва щателно събиране и изгаряне. Работа върши и прахосмукачката (колкото и странно да звучи), като се изсмуква целият храст включително и вътрешността му. Ако не сте използвали химични препарати гъсениците могат да се превърнат в питателна храна за кокошки и други домашни птици. Врабчетата също ги хапват с удоволствие. Чемшировият молец няма естествени врагове у нас и затова се разпространява толкова масово и безконтролно. Нападнати и много повредени растения се изкореняват и изгарят. При по- малки нашествия се орязват и изгарят засегнатите части. Останалата част от растенията се проверява през 2-3 дни.

Гъсениците се събират ръчно или се третира с препарат през около 7 дни в зависимост от условията за употреба и конкретния случай.Бъдете бдителни за гъсеници и на други видове пеперуди и молци не само по чемширите, но и по рози, върби, евонимуси и много, много други декоративни растения.