Възможности за отглеждане на маслини в България

14 май 2018
Растениевъдство
0
31005
Няма снимка
Създаването на маслинови насаждания у нас е съвсем реално. За целта има подходящи както месторастения, така и почви.
1 2 3
 

Подходяща е като алтернативна култура за някои райони на страната

Интерес за отглеждане на маслиновото дърво съществува отдавна в България. Той се мотивира основно от ролята на маслиновата култура в съседна Гърция.

Тя носи най-големи приходи от всички земеделски сектори (11.6 млн. дка, реколти от около 2 млн. тона, парични постъпления от $1.6 млрд.) и то на най-неплодородните почви.

Друг важен фактор е търсенето на алтернативни култури, при намаляващата роля на тютюна, който досега е основен източник на доходи за селското население в тютюневите райони на Южна България.

Интересът се повишава с тенденцията за изменение на климата по посока на субтропичното Средиземноморие с мека и безснежна зима, нарастващи температури и суши през лятото.

Такива благоприятни местаза отглеждане на маслини е възможно да се намерят в района на Ивайловград, в Югозападна България - на юг от Кресна, южната покрайнина на Сакар и на по-защитени места в Родопите и Средна гора, където зимните студове не превишават -18 градуса.

Отдавна населението и обществеността в най-южните части на България проявяват интерес за създаването на насаждения от маслини като алтернатива на тютюна, основната за района култура.

Маслинови дръвчета са засаждани от около 10 години в дворни места и градини в и около Петрич и други селища и от тях се берат маслини.

Местни специалисти и граждани твърдят, че успешен е сортът Зелена превъзходна от полуостров Халкидики, който издържа на студ до -18 градуса и има едри месести плодове.

Интересът към културата се увеличава, след като преди време испански специалисти са потвърдили, че около Петрич могат да се създават маслинови плантации.

Има предположения, че климатът на Южното Черноморие може да е подходящ за отглеждане на маслина.

През 2009 г. е проведена научно-техническа конференция в Земеделския колеж в Пловдив за условията за отглеждане на маслините в България с участие на български и гръцки специалисти. Известна експериментална работа е извеждана от същия колеж и Опитната станция в Кърджали.

Все още обаче липсват комплексни резултати със заключителни препоръки от многогодишни изследвания.

Изборът на почви не е проблем, тъй като изискванията на маслиновото дърво са не по-големи от тези на тютюна. Решаващ е комплексът от агроклиматични условия - мека зима без минусови температури (вероятно под -8-10 градуса), ранна пролет без слани, топло и продължително лято и есен.

Не трябва да се забравя, че маслината е намерила условия в крайбрежните райони на Средиземно море.

Следователно трябва да се подбират райони, или по-скоро микрорайони с най-силно проявено влияние на средиземноморския климат.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
3402
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

2367
0

Пестицидите са стриктно регулирани в повечето региони на света, редица международни организации, като Световната здравна (WHO) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD)

3087
0

EFSA и оценката на активните субстанции Д-р Ирена Богоева Дирекция ОРХВ, ЦОРХВ Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския

4581
0

Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

1359
0

- Г-н Кинанов, 2018 г. беше изключително тежка за много от зърнопроизводителите, поради нестабилното време – пролетна суша, обилни летни валежи, които възпрепятстваха жътвата.

Още от Фермер
2565
0

За пчеларите, чиито очи винаги заблестяват, когато чуят новина за борбата с акарите Вароа, тази информация със сигурност заслужава внимание, твърдят от pcheli.bg.

5877
0

Препоръчително е няколко седмици преди да пристъпите към засаждане на дръвчетата, да направите подготовка на мястото. Първо почистете добре от растителни остатъци, ако има такива.

1656
0

Европейската комисия ще предостави финансиране от бюджета на ЕС за селското стопанство в размер на 172,5 млн. евро за насърчаване на селскостопанските хранителни продукти в ЕС.

2421
0

Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея. Точно над пчелното кълбо се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали, обясняват от to-bee.

14013
0

Специалистите са единодушни, че притежаването на домашна котка има повече плюсове, отколкото можете да си представите. Ето пет от тях. 1. Сигурно няма човек, който да не е чувал,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Първата визита на български премиер в Абу Даби е с бизнесакцент Премиерът Бойко Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ

"Лудогорец" победи с 2:1 "Левски" в Разград и го измести от първото място в Първа професионална лига. Мачът бе прощален за треньора на разградчани Пауло Аутуори, който евентуално ще поеме колумбийския "Атлетико Насионал". Джоди Лукоки изведе домакините напред в 35-ата минута, след като довкара топката при неумела намеса на вратаря на "сините"

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа