При доброкачествените гнилци (европейския и киселия) масово се прилагат различни сулфонамидни препарати и антибиотици за лекуване на заболелите пчелни семейства, напомнят от beehoney-bg.eu.  На причинителите на евро­пейския гнилец влияят бактериостатично, а при по-големи концентрации — и бактерицидно, редица сулфонамиди и антибиотици: сулфатиацол (норсулфазол), пеницилин, стрептомицин, теграциклин, еритромицин и др. Най-достъпните средства за тази цел са сулфатиацолът (норсулфазол-натрий), пеницилинът, стрептомицинът и тетрациклинът.

Лечебни сиропи. Сулфатиацолът се поставя в количество 1 g на 1 литър сироп. Използваният за тази цел сулфатиацол трябва да бъде разтвoрим. Пеницилинът се прибавя към сиропа в количество 1 000 000 UI на 1 л, стрептомицинът —0,5 g на 1 л, а тетрациклинът — по 0,250 мг на 1 л сироп. Необходимият брой дражета тетрациклин предварително се стриват добре на прах в подходящ порцеланов съд. Прибавя се 20-30 мл или повече преварена охладена вода, размесва се добре и се налива към приготвения преди това захарен сироп. Подхранването се извършва 3-4 пъти през 2-3 дни. При всяко подхранване се поставя 0,5 до 1 л лечебен сироп на семейство.

ВАЖНО! Да се внимава за количеството на лечебния сироп. Дозирането на лекарството в него става само по предписание на ветеринарния лекар.

И още: Антибиотиците действат добре, ако се дават на семейство­то чрез напрашване и напръскване.

Напрашване. Към 1 кг брашно или нишесте се прибавя 25 000 000 UI стрептомицин или 100 г норсулфазол-натрий. Може да се използва и нативен биомицин, който съдържа в 1 кг 5 000 000 UI активна субстанция. Напрашването може да се извър­ши с торбичка от тензух. Последователно се напрашват от двете страни всички пити в болното семейство, като на 1 пита се израз­ходват 2—3 г от лечебната смес. Третирането се извършва три­кратно през 5—7 дни.

Напръскване (пулверизиране). Приготвя се воден раз­твор от даден антибиотик (стрептомицин, биомицин, тетрациклин) в концентрация 500 000 UI в 1 л преварена и охладена на 37° С во­да. След това с пулверизатор се напръскват питите. За едно тре­тиране на пчелно семейство се употребява до 1 л разтвор. Тази процедура се извършва трикратно през 5—7 дни.