У нас я отглеждат и в саксии

Gloriosa superba е катерливо растение от скромното семейство Colchicaceae, което наброява едва няколко представителя. Родината на цветето е тропическа Африка, части от Азия и Австралия. В англоговорящите страни наричат глориозата огнена лилия, а в буквален превод името й означава "слава". Глориозата е националното цвете на Зимбабве. Там дори е защитено растение.

Няма достатъчно думи, с които да се опише нестандартната красота и причудливия вид на цветовете. Единственото сравнение, което можем да направим е с пламъци, реещи се във въздуха. За съжаление у нас глориозата е позната отскоро, въпреки това подлудява с екзотичния си вид. Много ентусиасти я отглеждат в саксии или в градината. А флористите все по-често я вмъкват в екстравагантни цветни инсталации, букети и аранжировки.

С грудката на "славата" може да се сдобиете срещу около 5-6 до 10 лв. Точно сега е моментът за засаждане така, че побързайте да изумите съседката с ново и непознато цвете в огнени нюанси.

Засажда се през март в саксия

Не пипайте растежните пъпки с ръце

Грудката, чрез която се размножава глориозата, е подземен орган, в който са складирани хранителни вещества - наподобява морков. За засаждането й в саксия е необходимо да се спазят няколко правила.

На първо място саксията трябва да се подбере по-плитка, отколкото дълбока. На дъното се поставя дренаж, след което се запълва с почва. Подходящи почвени субстрати са тези за екзотични растения. Те притежават всички необходими хранителни вещества и са с подходящ механичен състав.

Грудката се поставя в хоризонтално положение, като се внимава да не се нарани растежната пъпка. Тя се намира на заобления край на "моркова". Ако по някакъв начин пъпката се нарани, растението няма да поникне. Грудката се покрива с няколко сантиметра почвен субстрат. Препоръчително е да не е дълбоко, за да не се затруднява поникването. Но да не е и плитко, за да има достатъчно влага. Затова 2-3 см са напълно достатъчни.

След засаждане се полива обилно. Ще отнеме месец, докато стъблото се подаде над почвата. През това време много се внимава с влажността на субстрата. След поникване поливките се оптимизират. Колкото повече глориозата расте, толкова повече вода ще й е необходима. А и опора също.

Грижи до цъфтежа

Тори се всяка седмица

Докато глориозата поникне, необходими са ѝ само влага и топлина. Подходящата температура в този период е около 18-20 градуса. Светлината не е от значение, но покаже ли се първият зелен лист, цветето трябва да се премести на светло и по-топло.

За оптимален растеж и развитие е подходяща температура от 20 до 28-30 градуса. Светлината да е ярка, дифузна. Допустимо е слънчево огряване в ранните сутрешни часове, но не и в следобедните, когато слънцето може да се окаже пагубно за листата.

С напредването на растежа ще се наложи да се постави опора. Глориозата се прикрепва към нея чрез увиване или привръзване, но внимателно, защото стъблата са крехки и лесно се чупят. Когато нарасне достатъчно, листата ще вършат тази работа.

Към края на май цветето може, а и е желателно да се изнесе навън. Правилото за светлината си остава в сила. Полива се, когато е необходимо. По-добре е да се правят еднократни обилни поливки, отколкото чести, но с малко вода.

Всяка седмица към поливната вода се добавят торове за цъфтящи. Препоръчително е дозата да е малко по-ниска, отколкото оказаното на опаковката. Ежеседмичното подхранване продължава докато не приключи цъфтежът. След това поливките се намаляват. Растението преминава постепенно в покой. Листата пожълтяват и отмират, както и стъблото. Грудката се вади и се съхранява в сух торф или се оставя в саксията. През пролетта задължително се пресажда в нова почва.

В градината може да образува семена

Когато опасността от ниски температури премине, грудката на глориозата може да се засади директно в градината. Докато поникне е добре да бъде покрита с полиетиленово калпаче. Задължително е да се предвиди опора още преди засаждането.

Най-добър ефект се получава, ако се засадят няколко грудки в група или редица. Принципите на засаждането са същите. Грудката се поставя в хоризонтално положение, растежната точка се пази, дълбочината на засаждане е 2-3 см. Следва обилна поливка.

През вегетацията подхранването и поливането се извършват по описаната вече схема. След прецъфтяване на цветовете ще се образуват семенни кутийки. Семената в тях са сравнително едри, твърди и при узряване стават червени, а кутийката се разпуква.

Препоръчва се прецъфтелите цветове да се отстраняват, за да се стимулира цъфтеж. Ако се събират семена, оставят се тези от първите цветове. Семената се засяват в равни части торф и пясък. Поникването може да трае няколко месеца. Растенията се развиват бавно, а цъфтеж се очаква след 2-3 години. Затова по предпочитан метод за размножаване е чрез делене на грудката.

Проблеми при отглеждането

Възможно е да се появят акари, щитоносни или памукови въшки. Болести се наблюдават рядко с изключение на една от физиологичен характер - засъхване на върховете на листата. Това най-често се случва поради сух въздух и недостатъчна почвена влажност. Коригира се чрез оросяване на листата, като се пазят цветовете от намокряне, защото се получават петна.

Най-разпространените сортове

Gloriosa superba "Rothschildiana" е познатата огнена лилия. Цветовете й са разположени на не много дълги дръжки. Цветовата гама е в червено и жълто, като основата е жълта, а крайщата на венчелистчетата са червени. Цветовете изглеждат наистина пламтящи поради вълнообразната структура на венчелистчетата.

Gloriosa superba "Greenii" е с нежни жълти цветове. формата на цвета е запазена. Растението достига до 1,5 м височина. Цъфти обилно през летните месеци.

Gloriosa carsonii също е едноцветна. Цветът й е по-скоро червен, но в основата му се забелязват леки жълтеникави нюанси.

Gloriosa plantii е с цветове в розовата гама. Цветът прелива от снежно бяло в основата към по-наситено розово в средата и отново избледнява в крайщата.