Различните видове  мед съдържат хранителни вещества и ензими, които са полезни в различна степен за здравето и се използват за медицински цели. Независимо от цвета медът се използва както в кулинарията като храна, така и в народната медицина.

Има няколко различни вида мед. Вкусът и цветът на меда, както и точното съдържание на хранителни вещества, зависят от това къде го събират пчелите

Белият мед обикновено има по-мек вкус в сравнение с по-тъмните медове, информира slowfoodusa.org. Цветята, от които пчелите "произвеждат" бял мед, са: градински чай, люцерна, бяла детелина. Белият мед не изглежда точно бял. Той е много светъл кехлибар или почти чист "воднисто бял" на цвят.

Но има и рядка форма на бял мед, наречен kiawe мед, който идва от kiawe дърветата в Хавай. Медът се събира като течност и естествено кристализира до гладка, кремаво бяла текстура, която е нeжна и лесно се маже като масло. Бял kiawe мед се продава като суров мед. И този вид мед, като всички останали видове, кристализира, става по-светъл или почти бял на цвят. Той също така формира твърди, захароподобни "кристали". Загряването може отново да превърне кристализиралия мед в течен. Производителите го правят с търговска цел - ако има търсене на течен мед.

Очаквайте по-подробна информация за  хавайския kiawe мед.