Всичко започва през 2011 г., когато семейна двойка купува къща с прилежащо пасище в покрайнините на Хорцкирхен, припомня Аgrarheute. Отначало съпрузите се радват на живописната гледка, която се открива пред прозорците им им, но всичко се променя, когато Регина Килер наема пасището за кравите си. Според местната животновъдна традиция кравите носят на вратовете си звънци.

Оказало се, че звукът от звънците е нетърпим за ушите на семейната двойка. Отначало те просто се оплакват от кравите, а след това измерват със специален апарат шума и подават иск в съда. Аргументират се с това, че шумът е 100 децибела, който се равнява на включен електрически къртач. Освен това семейството посочва, че заради съседството със стадото крави стойността на имота им намаляло с около 100 000 евро.

След първото изслушване на делото през 2015 г. съдът призовал страните да сключат споразумение. Фермерката се съгласила да пасе кравите си по-далеч от къщата. Но след известно време семейството отново подава иск по същата причина: звънците на кравите са много шумни. На последното заседание от миналата седмица съдът решил, че претенциите на ищеца са неоснователни. Тогава адвокатът на двойката съобщил, че ще обжалва във Висшия областен съд в Мюнхен. Така че сагата със звънците продължава.