Руски учени създадоха медикамент, който позволява да се предотврати избухване на огнища на антракс, съобщава в. "Известия". Той определя наличието в кръвта на животните на антитела към причинителите на опасното заболяване. Сега въпреки ваксинирането на стадата около 30% от животните може да се разболеят, ако не им бъде направена повтворна ваксинация.
Федералният център по токсикологична, радиационна и биологична безопасност към руското Министерство на земеделието, вече тествал и патентовал разработката.
Проф. Харис Макаев обяснява, че тяхната разработка е насочена към предотвратяване на огнища на антракс. Тя е наречена "Набор за определяне на антитела в кръвен серум на животни". В състава на препарата влиза еритроцитен антиген - вещество, разпознаващо наличие в съединителната тъкан на антитела против причинителите на антракс. За използване на препарата трябва да се взема кръв от животните.
Ако животното е ваксинирано против антракс, то непременно съдържа такива натитела. Изследването отнема 18 часа.
В периода 2016-2017 г. са направени изследвания на над 9,1 хил. проби кръвен серум от едър и дребен рогат добитък в 43 района на Татарсттан.
В края на 20178 г. препаратът е патентован и вече има разрешение за поризводството му.
Антраксът е опасно заразно заболяване, което засяга и животни, и хора. Болните животни обикновено умират. При хората се проявава с поражения на кожата, сливиците, белите дробове и червата и обикновено се поддава на лечение.
Снимка: riaami.ru