Домашен нектар от круши

Приготвеният у дома нектар от круши не съдържа консерванти и оцветители. Той е много вкусен и полезен и се приготвя само за 20 минути.

Продукти: 6 добре узрели круши, 2 суп. лъж. прясно изцеден лимонов сок, 5 ч. чаши вода, захар, мед или кленов сироп на вкус.

Крушите се измиват много добре и се нарязват на едри парчета. Прехвърлят се в тенджера с дебело дъно и се заливат с вода. Варят се на бавен огън за около 15 минути. Смачкайте и пюрирайте крушите заедно с течността, в която са се варили. Прекарайте пюрето през сито с помощта на дървена лъжица. Така ще отделите евентуалните остатъци от сърцевината и от кората. Ако е необходимо разредете с малко вода до желаната консистенция. Опитайте и добавете захар или друг предпочитан подсладител.

Сервирайте веднага.

Нектар от винени сортове грозде - популярна руска рецепта

Този уникален начин за получаване на нектар от грозде е интересен с това, че позволява да се извлече сока не само от плодовете, но и от обелките, в които се съдържат много витамини. В сравнение с трапезните, винените сортове са по-подходящи за приготвянето на ароматен и вкусен нектар.

Приготвяне: Измийте много старателно гроздето. Можете предварително да го накиснете за половин час в студена вода. Прехвърлете в достатъчно дълбока тенджера, за да избегнете пръскането отстрани. Смачкайте внимателно зърната с ръце.

Поставете тенджерата на котлона и загрейте до 60 градуса. Дръпнете от котлона и оставете за около половин час. За това време от обвивките се извличат максимално количество полезни вещества.

След това изстискайте с помощта на парче плат (но не марля, защото с нея е неудобно да се работи) отделилия се сок. Налейте в кана и сервирайте.

Този сок можете да консервирате и за зимата.

Пригответе бутилки и капачки и ги стерилизирайте. Към още неизстиналия сок прибавете захарен сироп (предварително сварен от 1 литър вода и 500 г захар). Това количество е достатъчно за 5 литра гроздов сок. Загряваме сока до 85 градуса, като внимаваме да не кипне и оставяме така за 10-15 минути.

Наливате горещия сироп в стерилните бутилки, затваряте и веднага обръщаме бутилките с дъното нагоре. Покривате с одеало и оставяте за 1,5-2 часа.

Вече имате за зимата натурален, богат на витамини гроздов нектар, който няма как да си купите от магазина.