Най-опасната болест за тиквовите култури

Кубинската мана напада краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши.

При краставиците признаците на кубинска маната са хлоротични, неправилни петна по горната листна повърхност, ограничени от нерватурата, които бързо нарастват, пожълтяват и некротират.

При висока атмосферна влажност над 80-90%, петната от долната страна на листата се покриват със спори на гъбата (виолетов налеп), чрез които се разпространява заразата.

При благоприятни условия - чести валежи и средноденонощни температури от порядъка на 20-24 градуса, причинителят на болестта за кратко време (10-15 дни) е в състояние да порази напълно листната маса на растенията.

Профилактични и лечебни пръскания

Правят се през 7-10 дни

За предотвратяване на заразата от кубинска мана, провеждането на профилактични пръскания е задължително. Те трябва да започнат още в началните фази от развитието на краставиците.

За профилактично пръскане може да се използват някои от фунгицидите: шампион ВП - 0,15% (14 дни), манкоцеб 80ВП - 0,25% (20 дни), дитан М-45 - 0,2% (20 дни), дитан ДГ - 0,2% (20 дни), икуейшън про - 0,04% (7 дни).

При поява на първите признаци на болестта се препоръчва унищожаване на засегнатите от патогена растения и употреба на препарати със системно действие: верита ВГ - 0,15% (карантинен срок 7 дни), галбен 8 М65 - 0,25% (15 дни), ридомил голд МЦ 68ВГ - 0.25% (14 дни), алиет флаш - 0,3% (4 дни) и др.

В периода на плододаване се препоръчва употребата на фунгициди с кратък карантинен срок.

За да бъде успешна борбата с кубинската мана по краставиците, е необходима растителна защита през цялата вегетация, през 7-10дни.

Листната маса трябва да се пръска обилно и от долната страна.

За да се предотврати появата на резистентност на патогена към прилаганите фунгициди, е задължително редуване на препарати с различни активни вещества.

През вегетацията на краставиците употребата на един препарат повече от три пъти не е желателна.

СМЯНА НА ЛЕХИТЕ

За да се ограничи разпространението и развитието на кубинската мана, е важно да се спазва сеитбообращение.

На едно и също място краставиците и другите видове от същото семейство - тиквички, тикви, пъпеши, дини, трябва да се отглеждат най-рано след 3-4 години.

Редовно подхранване на зеленчуковите видове

Кои са другите актуални грижи

От средата до края на юни може да засаждате на постоянно място разсадът на късния алабаш. Направете го на разстояние 60 х 40 см.

Редовно трябва да почиствате колтуците на високите (индетерминантните) сортове домати. Така плодовете ще наедреят и по-бързо ще узреят. За целта премахнете върховете на растенията над 4-5-ото съцветие.

С 20-25 г амониева селитра на 1 кв. м направете второто подхранване на ранните домати и на ранния пипер.

Когато бамята има 3-4 листа, необходимо е да я подхраните с 15 г амониева селитра на 1 кв. м.

Добре е, ако по време на плододаването подхраните основните зеленчукови култури един-два пъти с размит говежди или птичи тор, т. е. да направите шербетуване.