Калемите се събират предварително

Пролетното присаждане на овощни дървета е едно от най-разпространените в практиката. Извършва се на калем и се прави в края на зимата и началото на пролетта.

Целта на присаждането е да се пренесат ценните качества на едно дърво върху друго. Растенията, на които се извършва присаждането, са подложки, а частта, която се присажда - присадник.

Ако ще правите присаждане, предварително трябва да сте си осигурили калеми от желаните овощни видове и сортове.

Присаждането, което се прави в този период, е на калем. То може да се извърши по няколко начина - копулация, разцеп, под кора, на кози крак, на седло и на страничен зарез.

Повече от начините на присаждане се извършват по време на покоя на дръвчетата, изключение прави методът на под кора, при който трябва да е започнало сокодвижението, за да може кората да се отдели по-лесно.

Пролетно присаждане може да се направи на овощно дръвче, което е околирано предишното лято, но не се е прихванало. Също така е подходящо и за по-стари подложки, които вече са със загрубяла кора.

Взимайте калеми от здрави овошки

Присажда се в подходящите срокове

За да се подсигурите максимално, т. е. да е успешно присаждането, трябва да спазите някои основни правила:

Различните методи на присаждане трябва да се извършват в най-благоприятните срокове.

Необходимо е да има съвместимост между подложката и присадника.

Присаждането трябва да се извършва в топлите часове на деня.

Калемите е задължително да се взимат от здрави дървета, по възможност от южната им страна. Те трябва да се съхраняват при подходящи условия, за да гарантират добро присаждане.

Ножчетата за присаждане трябва да са чисти и обеззаразени.

Необходимо е да се правят гладки и чисти отрези, за да се осъществи по-добър контакт между двете свързвани части.

Трябва да си пасват подложка и присадник

Направете справка в сортовата листа

При присаждането начинаещите градинари трябва имат предвид, че овощните видове имат определена биологична съвместимост между подложката и присадника.

Ябълката се присажда само върху ябълка, крушата - върху круша и дюля, сливата - върху джанка и слива, черешата и вишната - върху череша, махалебка и вишна, прасковата - върху праскова, джанка, кайсия и бадем, кайсията - върху кайсия, джанка и праскова, а бадемът - върху бадем, праскова и джанка.

Освен това подложката оказва влияние върху растежните и репродуктивни прояви на сорта. Препоръчително е по-неопитните овощари да направят справка в сортовата листа на Република България, където се дават най-подходящите подложки за най-популярните овощни видове.

На копулация

Присаждането на копулация се използва при облагородяването на млади ябълкови, крушови и черешови дръвчета.

Прилага се когато присадникът и подложката имат еднаква или почти еднаква дебелина. При него отрезите се правят косо и трябва да са гладки. За да има пълно покритие на тъканите, трябва да са около 2-3 пъти по-дълги от дебелината на частите.

Присадените дръвчета се завързват и намазват с овощарски мехлем.

На разцеп

Присаждане на разцеп се предпочита при възрастни дървета, главно ябълкови, крушови и други семкови, чиито клони в мястото на присаждането имат дебелина, не по-голяма от 5 см в диаметър.

При това присаждане клонът се отрязва напречно, като отрезът трябва да бъде със слаб наклон, за да се оттича дъждовната вода. С нож се прави разцеп по средата, на дълбочина 4-5 см и се поставя клин, който го поддържа отворен. Основната част на калема се заостря клиновидно чрез два срещуположни еднакво дълги (3-5 см) отреза, започващи под пъпката. Поставянето се извършва внимателно, за да съвпадне кората му с тази на подложката. При по-дебели клони могат да се поставят 2-3 калема.

Привързва се и се покрива с овощарски мехлем. След като прораснат присадките, превръзките се прерязват или разхлабват.

На кози крак

Присаждане на кози крак се препоръчва, когато подложката е няколко пъти по-дебела от калема, но не при клони с дебела кора. Присаждането може да започне, преди да настъпи активното сокодвижение. За целта върху подложката се изрязва клин с дължина 3-5 см. На долната страна на калема срещу добре оформена пъпка се правят два странични еднакво дълги отреза (3-5 см), които му придават клинообразен вид. Калемът се поставя така, че кората му да съвпадне с тази на подложката. Завързва се и се намазва с мехлем.