Подхранване на растенията с банани

Корите на бананите, вместо да се изхвърлят, се нарязват на ситно и се изсушават. При пресаждането на растенията се посипва пласт от естествената добавка или парчетата сушени кори просто се смесват с почвата.

Можете да използвате и друг метод. Изсушените кори се смилат в кафемелачка. Получава се тъмно кафяв прах, който може да се сипва в саксията преди поливане. Можете да разтворите банановия прах във вода и да използвате като течен тор.

Подхранването с бананови кори е много подходящо за цъфтящи растения. Особено добре реагират розите. Обилният цъфтеж се провокира от калия, а бананите са изключително богати на калий.

Подхранване със захар

Една чаена лъжичка захар равномерно се разпръсква по повърхността на почвата в саксията преди поливане. Друг начин е да разтворите 2 чаени лъжички захар на чаша вода и да полеете с разтвора. Такова подхранване се прави веднъж седмично.
Захарта се разгражда до глюкоза и фруктоза. Глюкозата от своя страна при растенията изпълнява две функции: Служи като “строителен материал”, т.е. тя формира сложни органични молекули (нишесте, целулоза, липиди, протеини, нуклеинови киселини). Глюкозата е източник на енергия за всички жизнени процеси на растенията, т.е. изграждането на тъканите, усвояването на хранителни вещества от почвата, дишането.

Подхранване с паста за зъби

Често се случва листата на стайните растения да са увиснали. Проблемът е в кореновата система. Кореново гниене се появява при поливане със студена вода или когато растението е на течение. Това често може да се случи през студения сезон. В този случай на помощ идва пастата за зъби на прах (можете да я намерите в големите и хомеопатични аптеки). В една чаша вода се сипват 2 супени лъжици от праха + 1 супена лъжица на меден сулфат + 2 супени лъжици дървесна пепел. Дървесната пепел ще подсили кореновата система. Всичко се разбърква.

Внимателно се отстранява почвата в основата на стъблото около кореновата шийка. Полейте оскъдно с приготвения разтвор. Спрете да поливате за една седмица и преместете саксията на сухо място.

Саксийните цветя не обичат кисела почва. От време на време, би било добре да ги подхранвате с паста за зъби. В 1 литър вода изстискайте една трета от тубичка паста за зъби (изберете някой по-евтин вариант). Разбъркайте добре и с получения разтвор полейте цветята. Водата трябва да е с температура 20-22 градуса. Това подхранване е много полезно за цветовете. Калцият, който постъпва в почвата, осигурява храненето на корените.

Подхранване с картофена отвара

Растенията обичат нишесте. Когато варите картофи, не изхвърляйте водата, а я оставете на страна и изчакайте да изстине. Полейте с нея цветята.

Нишестето е един вид "склад на енергия" за растенията в неблагоприятен период. То се натрупва в грудки, семена, луковици, плодове (незрелите), т.е. в органите, които отговарят за размножаването на растенията.

Подхранване с кафе

Утайката от кафето съдържа много азот, а растенията много харесват азот. Най-добре е след добавянето на утайката от кафе да не преполивате цветето. Така ще дадете възможност на азота да се разпредели равномерно.

Освен това утайката от кафето прави пръстта по-рохкава. Трябва да знаете, че ако ще засаждате домати, е добре да добавите кафе почвата. Те го обожават.