Подправките придават неповторимо ухание

Необходими продукти: 5 скилидки чесън, 150 г пресен зелен фасул, изчистен и нарязан на парчета, настъргана кора от два лимона, чубрица, ситно стрита, 3-4 клончета розмарин - ситно нарязани, листа магданоз, половин чаша зехтин, черен пипер, сол.

4 броя пилешки гърди (половинки), 4 обезкостени бутчета, 500г свежи аспержи, 8 ленти нарязана шунка или бекон, 20 листенца босилек, листата на 5-6 стръкчета джоджен, половин чаша настъргано сирене Пармезан, чаена чаша сварен боб.

Начин на приготвяне:

Чесънът се настъргва, соли се и се смачква на пюре. В дълбок съд се сипва вода (около 2-3 см.), оставя се да заври, добавя се сол и в нея се кипва зеленият фасул. Изцежда се и веднага се залива със студена вода, за да запази цвета си.

В друг съд се слагат малко от чесъна, лимоновата кора, семената от копъра, розмаринът, магданозът, чубрицата и около една трета от зехтина. Разбърква се добре с вилица и се прибавят парчетата пиле. Овалват се добре в сместа. Грилът се загрява и месото се изпича за около 15 минути.

Във вряла вода се пускат почистените аспержи, да се бланшират за около 2 минути. Изцеждат се и веднага се прехвърлят в съд със студена вода. След като се извадят, се подсушават. Разделят се на 4 снопчета, като всяко се завива с по 2 ленти шунка. Пекат се на грила.

Босилекът, джодженът и останалите семена копър се слагат в пасатор, добавят се сол и черен пипер, а след това и зехтинът на тънка струя. Получава се гъста смес, към която се добавят останалият чесън и настърганото сирене.

Зеленият фасул и бобът се заливат с тази смес и се сервират като гарнитура към пилешкото месо.