Важно е стопаните им да бъдат мотивирани с адекватно държавно субсидиране, напомня гл. ас. д-р Геновева Стайкова от Земеделския институт - Шумен

За да дадем насоки за развитие на Медночервената шуменска овца, трябва да направим кратък анализ на настоящото състояние на популацията от Медночервени шуменски овце в страната. На този етап само около 50% от животните, обхванати от селекционен контрол, притежават всички характеристики на чистопородни животни, а останалите имат леки отклонения от типа в посока на млечно или месодайно направление. При тях най-вероятно има известен процент кръвност от Плевенска черноглава порода или от тънкорунни овце.

Има фермери с доста типизирани стада

от животни, които имат основните отличителни белези на породата, но са малко по-едри, с по-висока млечност и плодовитост и явно са продукт на своеобразна народна селекция, провеждана през годините. Тези стада имат два възможни варианта за развитие в зависимост от вижданията на стопанина и развъдната асоциация, с която работи.

Първият вариант е използването на типични чистопородни разплодници

с известен произход и типизиране към изходната автохтонна порода. За да бъдат мотивирани стопаните към този път на развитие, който гарантира опазването на генофонда, е необходимо адекватно субсидиране от страна на държавата.

Другият вариант е да се търсят възможности за промяна на продуктивността

в млечно или месодайно направление. Препоръчителна е и селекцията в посока пови-
шаване на плодовитостта. Тези стада могат да бъдат идеална основа за промишлено кръстосване с месодайни кочове за получаване на агнета с висок интензитет на растеж и отлични месодайни качества.

Ако се премине към кръстосване с други породи и се прилага селекция, тези животни вече няма да се регистрират като чистопородни, а по-скоро като една подобрена
Медночервена овца (МЧШ +), която също има своите привърженици сред животновъдите и място в генофонда на страната. В тези стада могат да се използват чистопородни Медночервени кочове като коректори на различни репродуктивни или здравословни аномалии.

Възможности и препоръки за повишаване на икономическата ефективност от отглеждане на медночервени шуменски овце:

0 повишаване на квалификацията и знанията на заетите в сектора чрез курсове, семинари и др.;

0 осигуряване на условия за оптимална изява на генетичния потенциал за млечност и плодовитост;

0 при равни други условия да се дава приоритет на животни с по-висока млечност и
плодовитост;

0 използване на методи за синхронизиране на еструса и повишаване на плодовитостта за получаване на изравнени партиди агнета в периода на повишено търсене и добра цена;

0 активни действия от страна на овцевъдите и развъдните организации за осигуряване директен достъп до вътрешния пазар и възможности за износ;

0 възможности за сертифициране на продукцията и повишаване на цената;

0 подходяща реклама на специфичните деликатесни млечни и месни продукти;

0 да се използва научният потенциал нстраната, за да се популяризират ценните
хранително-вкусови качества на месото и млякото, положителният ефект върху здравето на човека и възможностите за решаване на някои здравословни проблеми с помощта на такива натурални продукти;

0 нови възможности за по-нестандартни приложения на животинските продукти.

Като пример можем да посочим възможностите за производство и експорт на екзотичните за чуждия пазар китеници, халища и др. от естествено пигментирана в различни нюанси вълна без използване на каквито и да било бои и химикали.

Още едно интересно приложение на овчето мляко е разработено от австрийска фирма,
която отскоро има представителство и на нашия пазар. На базата на проучвания върху
качествения състав на млякото са разработени редица козметични продукти за коса и тяло на основата на овче мляко, както и адекватна рекламна кампания за популяризиране на благотворния му ефект върху човешката кожа.

Ако успеем да заинтригуваме българските козметични фирми с такива изследвания,
бихме могли да заемем тази ниша на собствения си пазар, а защо не и на външния.

Добрата новина е, че динамиката в размера на популацията на Медночервените шуменски овце през последните няколко години е показателна, като се откроява тенденцията за бавно, но стабилно нарастване на броя на овцете майки. Заплодяемостта на Медночервените овце се движи от около 80% до 100%, а плодовитостта - от 110% до 150%.